StoryEditor
Mostar

Peti hrvatski iseljenički kongres: Preko 200 sudionika i 150 izlaganja o izazovima i perspektivama zajedništva

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  30.06.2022., 15:39h

U Mostaru je održana press konferencija povodom Petog iseljeničkog kongresa pod nazivom Izazovi i perspektive zajedništva. Kongres će trajati do 3. srpnja, a organizatori su Centar za istraživanje Hrvatskog iseljeništva i Sveučilište u Mostaru. Sudionici press konferencije su bili predsjednik Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva Marin Sopta, tajnica Centra Tanja Trošelj Miočević i profesor na SUM-u Vlado Majstorović.

Predsjednik Centra za istraživanje Hrvatskog iseljeništva Marin Sopta kazao je kako je ovo peti kongres koji je počeo sa svojim radom 2014. godine.  

„Imajući u vidu da je Mostar najveći hrvatski grad u Bosni i Hercegovini, nakon dosta analiza odlučili smo se održati kongres na Sveučilištu u Mostaru. Na ovom kongresu imat ćemo 150 izlaganja, te  preko 200 sudionika koji dolaze iz Argentine, Australije, SAD-a, Kanade, europskih zemalja, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Imamo 15 blokova i nastojali smo osmisliti i govoriti o svim temama koje su ključne za povezivanje Hrvata Bosne i Hercegovine i iseljenika Hrvatske“, kazao je Sopta.  

Sopta ističe kako su migracijski procesi najveći izazovi u 21. stoljeću, te dodaje kako događaji iz Ukrajine imaju odjeka u Bosni i Hercegovini.   

„Ovo nije politički skup, nego je znanstveno istraživački skup. Što ne znači da ne možemo govoriti o svim temama koje su aktualne i koje mogu utjecati ili doprinijeti jednom globalnom zajedništvu  Hrvata BiH, Republike Hrvatske i hrvatskih iseljenika“, rekao je Sopta.  

Sopta dodaje kako je doprinos hrvatskih iseljenika u Domovinskom ratu u Hrvatskoj i BiH bio od velikog značaja.  

Tajnica Centa za istraživanje hrvatskih iseljenika Tanja Trošelj Miočević ističe kako je bilo dosta upitnika kada je objavljeno da će se kongres održati u Mostaru.  

„Kako imamo naslov Izazovi i perspektive zajedništva, nama je cilj od trenutka osnutka samog centra da od prvog iseljeničkog kongresa povežemo Hrvate. Ne samo što nam je predznak iseljeništvo, želimo hrvatskom društvu pokazati važnost hrvatskog iseljeništva i ulogu koju ono može imati u hrvatskom društvu Bosne i Hercegovine“, kazala je Trošelj Miočević.  

Trošelj Miočević dodaje kako se godinama trude pokazati važnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, te koliki je strateški interes za Hrvatsku.  

„Hrvatski iseljenici imaju posebnu emociju za svoju domovinu, to je onaj kapital nemjerljiv koji Hrvatska ima u njima. Kada nisu uvjeti bili najbolji, oni su investirali u domovinu te se  vraćaju“, rekla je Trošelj Miočević.  

Trošelj Miočević ističe koongres želi obraditi teme gospodarstva, demografije, očuvanja kulturne baštine, ukazati hrvatskim javnim politikama koliko i kako trebaju početi brinuti o čovjeku.  

“Na svima nama je odgovornost, nećemo se baviti politikom ona će se baviti nama te svi trebamo djelovati i biti aktivni“, kazala je Trošelj Miočević.  

Profesor na Mostarskom Sveučilištu Vlado Majstorović ističe kako im je velika čast i zadovoljstvo što se kongres održava na Sveučilištu u Mostaru.  Istaknuo je kako SUM prepoznaje najbolje i najpotrebitije studente te da će od naredne akademske godine stipendirati 10 studenta iz Južne Amerike, Australije i drugih zemalja.  

„Uvjereni smo kako će ovaj kongres prenijeti malo širu spoznaju o Sveučilištu o njegovom poslanju, važnosti i očuvanju hrvatskog identiteta, ali i povezivanju hrvatske iseljeničke zajednice i naraštaja koji dolaze“, rekao je Majstorović.  

Dnevnik.ba 

  

03. prosinac 2023 05:15