StoryEditor
nobelovac

Peter Handke iznova opravdava svoja stajališta prema ratovima u bivšoj Jugoslaviji: ‘Mnogo se puta u životu osjećam krivim, ali ne i u ovom slučaju‘

Piše Hina  /  24.09.2021., 17:10h
Austrijski spisatelj Peter Handke smatra da je krivo shvaćen glede njegove sporne podrške režimu Slobodana Miloševića, piše dnevnik Sueddeutsche Zeitung u petak.

„Neke stvari sam možda formulirao nespretno ili se nisam dovoljno jasno izrazio i za to sam sam odgovoran. Ali svatko tko me barem malo poznaje je razumio što sam mislio“, rekao je Handke komentirajući svoja sporna stajaišta prema Srbiji i režimu Slobodana Miloševića te odnosu prema ratovima na području bivše Jugoslavije u devedesetima.

On je u razgovoru za tjedni magazin dnevnika Sueddeutsche Zeitung rekao kako ne osjeća krivnju zbog izjava ili ponašanja vezanog uz tu temu.

„Ne vidim tu krivnju. Mnogo se puta u životu osjećam krivim, ali ne i u ovom slučaju“, rekao je Handke, kojemu je 2019. dodijeljena Nobelova nagrada za književnost što je izazvalo val prosvjeda, posebice među spisateljima s njemačkog govornog područja koji Handkeu već godinama predbacuju omalovažavanje žrtava srpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. U više navrata on se stavio na stranu srpskog režima Slobodana Miloševića, što je naišlo na oštre osude i na području bivše Jugoslavije.

Handke je opravdavao i svoj posjet Slobodanu Miloševiću 2004., koji se tada nalazio u pritvoru u Den Haagu.

„Jedan čovjek sjedi u zatvoru. Uvijek bih posjetio nekog u toj situaciji inače ne bih bio čovjek“, rekao je Handke za SZ. On je rekao kako je isto tako u zatvoru posjetio i bivšeg zapovjednika jednog koncentracijskog logora.

Milošević je tijekom razgovora, kako kaže Handke, pokušao opravdati svoje postupke.

"Milošević me htio iskoristiti kao svog osobnog spisatelja", rekao je Handke i zaključio kako Miloševića nije zanimalo tko je on nego ga je htio iskoristiti kao svjedoka.

Austrijski spisatelj je također rekao kako je nakon vijesti o dodjeli Nobelove nagrade njegova kuća pored Pariza bila pod opsadom novinara koji se, kako je rekao, nisu zanimali za njegovu literaturu, nego za njegovo stajalište prema ratovima u Jugoslaviji.

On je podsjetio na to kako je i 2014. prilikom dodjele Ibsenove nagrade, kao i prilikom dodjele Nobelove 2019. imao tjelohranitelje. "U Oslu me dočekao špalir koji mi je vikao ‘Fašist, fašist‘“, rekao je Handke u intervjuu.

Handke je komentirao i spomenik koji je njemu u čast podignut u Banjoj Luci.

"Meni se spomenik čini predimenzioniranim, moćnim. Ali lažno moćan kakvi spomenici na Balkanu obično jesu", rekao je austrijski spisatelj, koji je djelomično slovenskog porijekla.

Handke smatra da je dodjela nagrade glazbeniku Bobu Dylanu pogreška.

„Dylan je glazbenik za vječnost ali literatura je za mene nešto što se čita", rekao je Handke.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:38