Article_Top_970x250

Petar Blažić pješači zbog prijateljstva, tolerancije, pravde

petar blažić

Petar Blažić pješači zbog prijateljstva, tolerancije, pravde

lip 05, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Anadolija

Sa starog mosta u banjalučkom naselju Trapisti Petar Blažić (65), književnik, maratonac i humanitarac krenuo je pješke u Sarajevo zbog kako kaže prijateljstva, tolerancije, istine i pravde.

Svoj pohod okarakterirao je kao sportsko - kulturno - humanitarni, a cilj mu je da poveže Banja Luku i Sarajevo i oda počast Davidu Dragičeviću iz Banja Luke i Dženanu Memiću iz Sarajeva, mladiće koji su smrtno stradali, a čije obitelji traže istinu o tome. Specifično za Blažića je i da za vrijeme pješačenja piše i ideje koje mu dolaze bilježi za vrijeme pješačenja ili pri odmorima, prenosi N1.

"Spajam dva mosta, mosta na Miljacki na Bulevaru Meše Selimovića i stari dobri, očuvani, zaštitni znak Banja Luke - most u Trapistima", kazao je Blažić.

Za ovaj pohod napravio je majicu s fotografijama mosta u Trapistima, Dragičevića i Memića, a ponio je crvenu ružu i baklju koje inače nosi pri svakom svom pješačenju. Kaže da je za dvije i po godine prešao po BiH 7.000 kilometara, a u proteklih 40 godina prepješačio je 250.000 kilometara.

"Vrijeme fino, ja raspoložen, spreman za put", kazao je Blažić koji se nakon prvih šest od 200 kilometara na kratko zaustavio kako bi zapalio svijeću i položio cvijeće za Davida Dragičevića na Trgu Krajine, mjestu gdje se građani okupljaju kako bi pružili obitelji podršku u potrazi za istinom.

Procjenjuje da će večeras stići u Kneževo, jer ravnicama prelazi oko šest kilometara za jedan sat, ali u slučaju uzbrdica pet kilometara.

"Sutra navečer stižem u Travnik, poslije 18 sati, a sljedeće večeri u Kiseljak. Po dolasku u Sarajevo u petak između 16 i 18 sati s obiteljiDženana Memića otići ću na mjesto gdje praktikuju da mu odaju počast i to će biti završno", kazao je Blažić.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250