StoryEditor

Peta žrtva svinjske gripe umrla u Zenici

Piše D  /  27.03.2018., 09:03h

Kako tvrdi porodica umrle, Čančar je sedam dana imala visoku temperaturu, a zahvaljujući naporima ljekara, uspjeli su je dovesti u normalu. Nažalost, temperatura se vratila, što je bilo kobno po nju, piše Dnevni Avaz.

Čančar je odmah ponovo hospitalizirana, gdje je, nažalost, jučer izgubila bitku sa svinjskom gripom.

Ovu informaciju provjerili smo i sa prim. dr. Ednanom Drljevićem, predsjednikom Tima za sprečavanje gripe u KBZ-u, koji je potvrdio da su rađene analize na H1N1 kod pacijentice.

– Sve što u ovom momentu mogu kazati jeste da smo radili analizu na virus H1N1 kod pacijentice Čančar. Uzorak je poslan u Sarajevo, a kakav je konačan ishod, bez uvida u nalaz, koji još nisam vidio, ne mogu više reći. Sutra (danas, op. a.) imat ćemo više informacija – kazao je Drljević.

Tako će danas biti poznato je li, kao i u prethodnim slučajevima, svinjska gripa došla kao pridruženo oboljenje, ali i više detalja o ovom tragičnom ishodu. Porodica umrle, koja je upućena u ishod nalaza, tvrdi da je potvrđeno prisustvo virusa H1N1, a da su zbog ove tragedije svi u šoku.

Pet pacijenata

Ovo je drugi smrtni slučaj u svega osam dana koji se dogodio zbog obolijevanja od svinjske gripe. Do sada je u zeničkoj bolnici od zaraze virusom H1N1 umrlo pet pacijenata. Osim toga, u KB-u Zenica umrle su i dvije osobe čiji se uzrok smrti može vezati uz gripu, a da nisu pozitivne na H1N1.

Umro još jedan pacijent

U Timu za sprečavanje gripe Kantonalne bolnice Zenica još čekaju nalaz jednog pacijenta koji je, također, umro u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a za kojeg se sumnja da je bio zaražen virusom H1N1.

– Mi smo poslali nalaze u Sarajevo i još čekamo rezultate i šta će oni kazati. Dok ne dođu, prerano je govoriti o uzroku smrti – kazao je prim. dr. Drljević.

Simptomi svinjske gripe

Najčešći simptomi svinjske gripe su povišena tjelesna temperatura, kašalj ili curenje nosa, grlobolja, bolovi u tijelu, posebno u mišićima, glavobolja, slabost, povraćanje ili proljev. Virus se najčešće širi od čovjeka na čovjeka putem kapljica koje nastaju prilikom kašljanja ili kihanja zaražene osobe.

Dnevnik.ba

 

25. travanj 2024 18:45