StoryEditor

Pet najbogatijih i pet najsiromašnijih zemalja EU: Evo gdje se nalazi Hrvatska

Piše D  /  03.07.2021., 08:07h

Danci, mjereno po glavi stanovnika, prema ovim podacima imaju oko 1.3 milijuna kruna (170 tisuća eura) financijske imovine, više nego dvostruko od prosjeka EU - i to nakon što se od imovine oduzmu dugovi. 

Nakon Danske, s prosječnom neto financijskom imovinom vrijednom 211 tisuća dolara, slijede Nizozemska, Švedska, Luksemburg, Belgija i Francuska. Danska je na prvom mjestu iako u isto vrijeme drži svjetski rekord u negativnim kamatnim stopama, nakon što ih je središnja banka prvi put uvela 2012. godine, piše portal Bloomberg

Hrvatska peta najsiromašnija

Hrvatska se, nimalo neočekivano, nalazi na drugoj strani ljestvice - među najsiromašnijim zemljama EU. 

Točnije, Hrvatska je peta najsiromašnija, s prosječnom neto financijskom imovinom vrijednom samo 17.1 tisuću dolara. Ispod Hrvatske nalaze se Poljska, Bugarska, Slovačka i Rumunjska, u kojoj je prosječna neto imovina samo 8.9 tisuća dolara. 

Camilla Poulsen, ekonomistica iz Nykredit Wealth Managementa u Kopenhagenu, kaže za Bloomberg da dansko prvo mjesto ima puno veze s odlukama, donesenim prije nekoliko desetljeća, o uvođenju programa mirovinske štednje koji započinje odmah po zapošljavanju. 

Ipak, danska kućanstva su, s druge strane, i među najzaduženijima u Europi, s kreditima primarno u obliku stambenih hipoteka.

Prema podacima središnje banke, dugovi po stanovniku Danske iznose oko 560 tisuća kruna (55 tisuća eura) u prosjeku, što je drugi najviši iznos duga nakon Luksemburga

Dnevnik.ba

20. rujan 2021 08:07