StoryEditor

Pet kandidata za novog direktora Aluminija iz Mostara

Piše D  /  19.02.2019., 11:02h

Među prijavljenima je aktualni vršitelj dužnosti direktora ove kompanije Dražen Pandža, koji je posljednjih godinu najdramatičnijih dana na čelu kompanije.

Među poznatim kandidatima je i Mostarac Tomislav Mazal. On je devet godina bio na čelu hrvatske kompanije Đuro Đaković. Zaustavio je loš trend poslovanja, ali nije uspio dovesti strateškog partnera, zbog čega je razriješen.

A upravo će to biti ključna zadaća novoga čelnog čovjeka Aluminija kojemu je osiguran normalan jednogodišnji rad s isporukom električne energije i ključnih sirovina. To je razdoblje unutar kojega je imperativ pronaći strateškog partnera, investitora koji bi pomogao u saniranju velikih financijskih dubioza.

Za prvu poziciju u Aluminiju dokumentaciju s prijavom su dostavili i Danijel Bukovac, Zlatko Topić, dok je jedna od prijava pristigla e-mailom iz Sjedinjenih Američkih Država od Davida Bećirevića.

Dugovanja i gubici mostarske tvrtke iznose, po posljednjim dostupnim podacima, 360 milijuna maraka (oko 180 milijuna eura), što je rezultat niske cijene metala i visoke cijene električne energije te višegodišnjih loših ugovora koje je imala ta kompanija.

Prije nekoliko mjeseci prijetilo joj je isključenje električne energije zbog obveza prema elektroprivrednim kompanijama, u iznosu od 90 milijuna eura, te regulatorima na elektroenergetskom tržištu. U međuvremenu je Vlada Federacije BiH odobrila Elektroprivredi Herceg Bosne potpisivanje posebnog ugovora o odgodi računa za električnu energiju.

Mostarski Aluminij, koji je jedan od najvećih izvoznika u BiH te najveća kompanija u Hercegovini, u većinskom je vlasništvu Federacije BiH, koja ima udio od 44 posto, koliko imaju i mali dioničari, radnici, dok je Vlada RH suvlasnik i ima 12 posto dionica te tvrtke.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:57