Article_Top_970x250

Pet europskih zemalja priznalo Guaidoa za privremenog predsjednika Venezuele

politika

Pet europskih zemalja priznalo Guaidoa za privremenog predsjednika Venezuele

velj 04, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: APF

Španjolska, Velika Britanija, Švedska, Austrija i Danska priznale su u ponedjeljak Juana Guaidoa za privremenog predsjednika Venezuele, javile su agencije.

Bivša kolonijalna sila Španjolska bila je prva europska zemlja koja je priznala oporbenog čelnika Guaidoa za predsjednika Venezuele, zatraživši od njega da u najkraćem roku raspiše izbore, prenosi HINA.

"Danas se navršilo osam dana od kada je Španjolska s drugim europskim partnerima zatražila od režima Nicolasa Madura raspisivanje slobodnih, demokratskih i transparentnih predsjedničkih izbora. S obzirom na to da je došao taj dan, a da nije napravljen niti jedan korak prema tome, španjolska vlada službeno priznaje predsjednika venezuelanskog parlamenta Guaidoa za predsjednika Venezuele“, rekao je španjolski premijer Pedro Sanchez na konferenciji za medije u Madridu koja je trajala sedam minuta i na kojoj nije bilo dopušteno postavljati pitanja.

"Demokratski legitimitet Juana Guiadoa proizlazi iz toga što je on predsjednik parlamenta, dodao je.

Velika Britanija također je priznala Guaidoa, objavio je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

"Nicolas Maduro nije sazvao predsjedničke izbore unutar roka od 8 dana koji smo postavili", objavio je Hunt na Twitteru.

"Stoga Velika Britanija zajedno s europskim saveznicima priznaje Guaidoa za prijelaznog ustavnog predsjednika dok se ne održe vjerodostojni izbori", kazao je Hunt. "Nadajmo se da će nas to dovesti bliže zaustavljanju humanitarne krize.

Švedska je također objavila da priznaje Juana Guaidoa. "U ovoj situaciji, podupiremo Guaidoa i smatramo ga legitimnim prijelaznim predsjednikom", rekla je švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom za švedski radio.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz na Twitteru je napisao da se Guaido "može osloniti na našu punu potporu u svojim naporima da uvede demokraciju u Venezueli koja predugo trpi loše upravljanje socijalista i nedostatak pravne države".

Danski ministar vanjskih poslova kazao je da njegova zemlja priznaje čelnika Nacionalne skupštine za privremenog predsjednika Venezuele do novih slobodnih i demokratskih izbora.

Osmodnevni rok koji su europske zemlje dale predsjedniku Nicolasu Maduru da sazove izbore istekao je u nedjelju.

Maduro je isti dan odbacio ultimatum, rekavši da neće popustiti pod pritiscima onih koji žele njegov odlazak i podupiru njegovog protivnika, Juana Guaidoa.

Dnevnik.ba