StoryEditor
ZATVARANJE GRANICA

Pet država najavilo da će same zabraniti ulazak za sve Ruse ako EU to ne učini

Piše hina  /  23.08.2022., 14:50h

Članice Europske unije, Estonija, Latvija, Litva, Poljska i Finska, koje dijele granicu s Rusijom, mogle bi zaustaviti ruske turiste od ulaska u njihove zemlje ako EU ne donese zabranu na razini cijele unije, rekao je litavski ministar vanjskih poslova u utorak.

“Razgovarao sam s ministrima svih ovih zemalja… S političke strane ne vidim tako puno razlika”, rekao je Gabrielius Landsbergis novinarima u Vilniusu.

Ministri vanjskih poslova EU-a trebali bi u ponedjeljak razgovarati o zabrani izdavanja viza za sve ruske građane diljem EU-a, što najjače podupire pet zemalja koje graniče s Rusijom.

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak je rekao da se protivi zabrani, pojasnivši da bi Rusi trebali imati mogućnost pobjeći iz svoje domovine ako se protive politici Kremlja. Neke druge zemlje poput Mađarske također bi se mogle usprotiviti zabrani na razini EU-a.

Regionalna zabrana izdavanja viza Rusima, o kojoj bi ministri iz pet zemalja trebali raspravljati na marginama skupa u ponedjeljak, uključivala bi jedinstvena pravila kojima bi se blokirali turisti, no dopustio bi se ulazak disidentima, rekao je Landsbergis.

“Ruski turisti ne bi trebali biti u Europskoj uniji… Njihova zemlja provodi genocid”, rekao je, misleći na invaziju Ukrajine u kojoj su tisuće ljudi izgubile život, a milijuni su protjerani iz svojih domova.

Rusi uglavnom ulaze u EU putem kopnenih granica iz tih pet zemalja otkad su izravni letovi između Rusije i Unije obustavljeni nakon početka invazije, rekao je Landsbergis.

Estonija je prošli tjedan zatvorila svoju granicu za više od 50.000 Rusa s prethodno izdanim vizama te je bila prva zemlja u EU koja je to učinila, zbog čega je ulazak Rusima u EU postao otežan.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ranije ovaj mjesec pozvao je zapad da nametne jedinstvenu zabranu putovanja Rusima, što je izazvalo ljutitu reakciju Moskve.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 08:35