StoryEditor
Rat u Ukrajini

Peskov upozorava: ‘Pumpanje Ukrajine oružjem prijeti sigurnosti cijelog kontinenta‘

Piše Hina  /  28.04.2022., 13:59h
Doprema oružja Ukrajini "prijeti sigurnosti" Europe, ocijenio je u četvrtak Kremlj, nakon novog poziva britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss da se Kijevu pošalju dodatne količine teškog oružja i zrakoplovi.

"Trend preplavljivanja Ukrajine oružjem, napose teškim, jest čin koji prijeti sigurnosti kontinenta i potiče nestabilnost", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Britanska ministrica vanjskih poslova pozvala je u srijedu na povećanje isporuka teškog oružja i zrakoplova Ukrajini, istaknuvši da je vrijeme za "odvažnost" u odnosu prema Rusiji koja od 24. veljače ondje provodi vojnu operaciju.

"Teško oružje, tenkovi, zrakoplovi - zavirimo dublje u naše zalihe, ubrzajmo proizvodnju, moramo to učiniti", istaknula je Liz Truss.

Moskva je u četvrtak nazvala "terorističkim činima" izgrede u odmetnutoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlju, koju je ovog tjedna potresao niz eksplozija, a zatim je pucano na selo u kojemu je skladište ruskog streljiva.

"Zabrinuti smo zbog eskalacije napetosti" na tom području, rekla je glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova na tiskovnoj konferenciji, dodajući da Moskva "smatra ove događaje terorističkim činima kojima je svrha destabilizirati situaciju".

Moskva "oštro osuđuje pokušaje da se Pridnjestrovlje umiješa u događaje u Ukrajini", dodala je, pozivajući Tiraspolj - glavni grad separatističkog teritorija - i Kišinjev da "pristupe konstruktivnom pronalasku rješenja".

Ovog tjedna se niz izgreda dogodio u Pridnjestrovlju, pokrajini koju Moskva podupire i koja se odcijepila od Moldavije nakon kratkog rata 1992. Oko 1.500 ruskih vojnika ondje pazi na sigurnost tog teritorija.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:57