StoryEditor

Pesimistične prognoze: Nema ništa od promjene Izbornoga zakona, preustroj BiH nemoguć bez rata

Piše D  /  29.07.2021., 21:14h

"Dosta sam pesimističan, iako bih volio da se partneri dogovore", kazao je Ivanić banjolučkim "Nezavisnim novinama" komentirajući najave iz HDZ BiH kako će do 1. svibnja ta stranka u parlamentarnu proceduru poslati prijedlog izmjena izbornog zakona s ciljem da se one usvoje i stupe na snagu prije izbora planiranih za listopad 2018. godine.

U HDZ-u BiH naznačili su kako će predložiti preinake kojima bi se osiguralo da hrvatski član Predsjedništva BiH ubuduće bude biran temeljem rezultata glasovanja u županijama unutar Federacije BiH u kojima su Hrvati većina kao i da se iz tih županija bira najveći broj hrvatskih izaslanika u Domu naroda Federacije BiH iz kojega se onda neizravno biraju i izaslasnici u Domu naroda državnog parlamenta.

Na taj se način želi spriječiti da na izbor hrvatskih predstavnika u tijelima vlasti utječu glasovi bošnjačkih birača.

Član Predsjedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ranije je kazao kako je hrvatsko pitanje u izbornom zakonu moguće riješiti jedino kao dio šireg "paketa" kroz kojeg bi se provela i presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" a znači uklanjanje diskriminacije pripadnika manjinskih naroda iz izbornog procesa.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda u izjavi koju je u utorak prenio "Dnevni avaz" kazao je kako su i bez formalnog prijedloga vidljive podjele oko mogućih preinaka jer se one temelje na etničkim kriterijima. "To naravno postavlja pitanje mogućnosti postizanja konsenzusa o izbornim pitanjima u bliskoj budućnosti", kazao je Preda, prenijela je Hina.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Ivanić drži pak  kako u ovakvoj situaciji politički lideri bošnjačkog naroda moraju dati jasan odgovor na strah koji postoji kod Hrvata da će im netko drugi birati predstavnike.  

"Ne budu li Hrvati unutar Federacije zadovoljni, najveće posljedice će imati upravo FBiH u cjelini a od toga nitko nema koristi", kazao je Ivanić. Ocijenio je kako u svakom slučaju Federacija BiH treba reorganizaciju ali je i tu sporna politička suglasnost.

"Doista ne vidim smisao postojanja tolikog broja županija. Mislim da je logičnije da se tu stvari pojednostave, ali ne vjerujem da će za to postojati politička suglasnost. Zapravo, mislim da u narednim mjesecima ulazimo u ozbiljnu političku krizu unutar FBiH", upozorio je Ivanić.

Njegova je procjena također kako velikih promjena u ustroju BiH ne može biti jer ni o tome nema političke suglasnosti no drži kako nije moguć ni njezin raspad jer bi to značilo rat.

"Siguran sam u narednih dvadeset godina da to nije moguće bez rata, a nikome ne bih savjetovao da ide u tu vrstu sukoba", zaključio je Ivanić.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 21:37