Article_Top_970x250

Pero Pavlović reagirao na intervju Josipa Bogdanovića: Upornim i mukotrpnim radom stvorili smo sadašnji stupanj organizacije Doma zdravlja

Neum

Pero Pavlović reagirao na intervju Josipa Bogdanovića: Upornim i mukotrpnim radom stvorili smo sadašnji stupanj organizacije Doma zdravlja

lis 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dom zdravlja Neum (Arhiva)

Ravnatelj Doma zdravlja Neum gospodin Pero Pavlović poslao je portalu Dnevnik.ba reagiranje na intervju koji za naš portal dao kandidat HRS-a za načelnika Općine Neum gospodin Josip Bogdanović. Reagiranje gospodina Pavlovića objavljujemo u cijelosti.

Na Vašem cijenjenom portalu pročitao sam razgovore novinarke Nikoline Lovrić s trojicom kandidata za načelnika Općine Neum. Posebno bih se osvrnuo na razgovor s Josipom Bogdanovićem, kandidatom HRS-a. 

Bilo bi mi žao da svojim pisanjem bilo koga uvrijedim. Ipak, javljam se radi naših čitatelja. Čitajući tekst razgovora, pomislio sam kako je lijepo govoriti istinu, svjedočiti istinu i živjeti istinu. Pomislio sam kako je lijepo biti skroman čovjek. Zbog velikaša, novokomponiranih tajkuna i sveznadara, stanje nam je u Neumu onakvo kakvo jest. 

U zdravstvu postoje određeni zakonski propisi kojih se i mi u Neumu trebamo pridržavati. Neum ima oko 5000 domicilnih stanovnika i zakonski propisi u zdravstvu odnose se na taj broj, a Dom zdravlja Neum pruža usluge, ponekada, i za 30 000 stanovnika. 

Po zakonskim propisima koji su prije postojali, mi u Neumu ne bismo mogli organizirati neprekidan rad hitne medicinske službe, niti bismo mogli imati ovoliki broj liječnika koliko imamo danas, a niti ostalog osoblja. Bili bismo svedeni na jednu veću seosku ambulantu. Našim upornim, dugogodišnjim mukotrpnim radom i zalaganjem uspjeli smo postići  sadašnji stupanj organizacije i rada naše ustanove. 

Za to je trebalo osigurati razne podzakonske propise a prije svega znatna novčana i materijalna sredstva. Tako smo poslije rata iz inozemstva dobili mnoge novčane donacije i materijalna sredstava.

Ove smo godine na natječaju od Vlade Republike Hrvatske dobili 240.000 kn za nabavku modernog višenamjenskog ultrazvučnog aparata. Imali smo razumijevanja za naš rad i Županijskog zavoda zdravstvenog osiguranja, Mostar i županijske Vlade i Općine Neum u dodjeli novčanih sredstava za naš otežani rad. Dom zdravlja Neum ima organizirane neke specijalističke službe. 

Rad Doma zdravlja treba stalno unaprjeđivati , nabavljati novu opremu, uvoditi nove medicinske metode, greške uočavati i ispravljati ih. 

Poštovani gosp. Bogdanoviću, kažete da je HRS u Skupštini HNŽ-a  pokrenuo inicijativu za osiguranje novčanih sredstava za nabavku CRP analizatora, ali da je HDZ BiH bio protiv toga. Radi Neuma HRS to nije trebao činiti, niti je to bio povod za nabavkom aparata. Mi smo nabavili CRP aparat za skromna novčana sredstva, montirali ga u HMP i obučili osoblje kako se njime rukuje tako da se pretrage na njemu mogu raditi danonoćno. 

Imamo susjednih općina koje imaju i po 20 000 stanovnika i više, a pretrage CRP se rade samo u prvoj radnoj smjeni. Ne želim se hvaliti svojim nagradama i priznanjima u struci, treba biti skroman i dobronamjeran, ali ću ipak spomenuti da je naša zdravstvena ustanova nedavno dobila najviše međunarodno priznanje, zašto su zaslužni svi djelatnici ustanove.

Ravnatelj Doma zdravlja Neum
mr.sc. Pero Pavlović

 

Dnevnik.ba