StoryEditor
sud u ndoli

Pernar svjedočio protiv Hrvata u Zambiji i napravio show u sudnici: Obrana čak tražila da se njega pošalje u zatvor

Piše desk  /  26.05.2023., 14:35h

U petak se nastavlja suđenje na Visokom sudu u Ndoli u Zambiji, gdje se osmero hrvatskih državljana sumnjiči za pokušaj trgovine ljudima i krivotvorenje dokumenata.

U petak je, prema ranijim najavama, svjedočio i bivši saborski zastupnik Ivan Pernar, koji je, prema pisanju Jutarnjeg lista, u sudnici napravio pravu dramu.

Pernar se, naime, u jednom ternutku derao i urlao, što je dovelo do zahtjeva odvjetnika obrane da ga optuže za nepoštivanje suda i pošalje u zatvor. Sud je odredio pauzu do 14 sati, nakon koje će sud iznijeti svoje zaključke o zahtjevu obrane vezane za Pernara.

Što je kazao na sudu?

Inače, tijekom svjedočenja Pernar je izjavio da je jedan od uhićenih Hrvata, Noah, prije bio poznat kao žena po imenu Dalija Pintarić, nakon čega je proglašen LGTB osobom godine u Hrvatskoj. Nadalje, Pernar je izjavio da je Noah njegov susjed u Zagrebu te da se kandidirao na izborima, a također je spomenuo da je Noah snimio dokumentarni film o svojoj tranziciji.

Pernar je potom naveo da je posjetio veleposlanstvo Konga u Beogradu, gdje mu je jedan zaposlenik, Diu Meci Ghata, rekao da su 2017. prestali potpisivati dokumente o posvajanju. To je, prema Pernaru, potaknulo njegovu prijavu protiv optuženih Hrvata zbog navodnog krivotvorenja dokumenata za posvajanje djece.

Kako je nastala drama u sudu?

Obrana je Pernara pitala i o njegovu podcastu u kojem je svoj interes za slučaj opravdavao željom da se optužene osudi. Branitelji optuženih rekli su i da je Pernar na svojoj stranici širio govor mržnje, a zatim je došao do Ndole te su ga pitali je li snimao sudnicu, na što je on odgovorio da je. Obrana je dalje rekla i da je Pernar u svom podcastu branio robovlasništvo, govoreći da su robovlasnici bičevali svoje robove jer su oni jeli šećernu trsku koja kvari zube.

Pernar se u tom trenutku naživcirao i napao branitelja Kalandanyju da mu stavlja riječi u usta. "Gospodine, vi mi stavljate riječi u usta. Shvatite to kako hoćete. Ali ne slažem se s vama, to su gluposti!", rekao je Pernar.

Branitelji su nakon toga sudu rekli kako Pernarovo da ponašanje i riječ "gluposti" predstavljaju ismijavanje i uvredljiv jezik te su od suda zatražili da se Pernara optuži za nepoštivanje suda i privede.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 05:33