Article_Top_970x250

Perišić: BiH nije jednonacionalna država, tko izbjegava tu činjenicu, on je protiv BiH

Savjetnik milorada dodika

Perišić: BiH nije jednonacionalna država, tko izbjegava tu činjenicu, on je protiv BiH

ožu 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika Srđan Perišić kazao je u izjavi za Sputnjik da i dalje postoji opcija da, ukoliko Bošnjaci nastave opstrukciju konstituiranja Vijeća ministara, Dodik napusti Sarajevo i vrati se u Banju Luku.

- To bi, međutim, značilo da je Daytonu došao kraj, a gdje bismo onda stigli je pitanje za Bošnjake, lopta je u njihovom dvorištu. Njihova politička elita je imala za saveznike strance, zapadne veleposlanike, visoke predstavnike preko kojih su vršili pritisak da bi ostvarili jedini cilj i ukinuli Republiku Srpsku ili je sveli na praznu ljušturu. Takvu politiku gledamo već 23 godine i, ukoliko od nje ne odustanu, oni će biti grobar BiH, a ne Srbi i Hrvati - rekao je Perišić za Sputnjik, prenosi Dnevni avaz.

Izrazio je nadu da do toga neće doći i da će Bošnjaci prihvatiti dogovore sa Srbima i Hrvatima.

Podsjetio je da su europski zvaničnici poručili članovima Predsjedništva BiH da formiranje Vijeća ministara ne smije biti uvjetovano bilo čim, što je, kako je rekao, bio signal Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću da je suludo dalje uvjetovanje RS.

S druge strane, Dodik je pokazao da je za suradnju i konsenzus, ističe Perišić.

- Ukoliko žele da BiH funkcionira, svi moraju biti spremni na kompromise, jer ona nije jednonacionalna država. Tko izbjegava tu činjenicu, on je protiv BiH. Dodik je upravo to govorio svih ovih mjeseci - da ne zavisi BiH samo od Srba i Republike Srpske već od Bošnjaka - rekao je on.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250