StoryEditor

Perić: Situacija je ozbiljna, vlasti više ne mogu ignorirati pravosuđe

Piše D  /  04.06.2020., 11:06h

Govorio sam da je stanje u pravosuđu sve gore i gore, da imamo sustav koji nije sposoban upravljati pravosuđem, da je pravosuđe danas sustav bez rezultata koji razara interna korupcija, da je pod političkim pritiskom i da ne vidim nikakvu perspektivu, rekao je u razgovoru za BHRT sudac Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić.

Time je odgovorio na pitanje kakva je bila njegova jučerašnja poruka na zasjedanju političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC).

“Mislim da su veleposlanici ključnih zemalja koje se bave implementacijom mira u Bosni i Hercegovini napokon ozbiljno shvatili u kakvoj situaciji se Bosna i Hercegovina nalazi i mislim da će izraziti svoj stav da bez vladavine prava Bosna i Hercegovina ne može računati više ni na kakav napredak u pristupnim pregovorima”, rekao je Perić.

Kazao je kako je vidio da postoji potpuna suglasnost oko procjene stanja i oko stava da je to jedan od prioriteta bez kojeg nema reformi društva, “kao što je to opće poznato, da bez reforme pravosuđa nije moguća ni reforma društva u cjelini”.

“Napokon je situacija postala do te mjere ozbiljna da se naše vlasti moraju ozbiljno pozabaviti tim problemima i da ne mogu više ignorirati pravosuđe i pravosudne probleme ostavljati po strani. Ja sam stavio do znanja ljudima koji su me slušali da je dobar primjer izvještaj gospodina Priebea, koji smo primili 5. prosinca i o kojemu nitko nije ozbiljno raspravljao”, naglasio je Perić.

“To je neshvatljivo, da je jedan dokument koji je procjena stanja – koje je jedan od prvih uvjeta za pristupne pregovore – ignoriran na taj način, o njemu nije raspravljao nijedan parlament u Bosni i Hercegovini. Nije raspravljalo ni Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće. Imali su ga na dnevnom redu i rekli da je to osobni stav gospodina Priebea, koji je čuo od nekih ljudi koji nisu zadovoljni pravosuđem”, kazao je on.

Zbog čega je, prema njegovom mišljenju, upravljanje krizom za vrijeme pandemije koronavirusa bilo katastrofalno, možete čuti u cijelom intervjuu koji je sudac Suda BiH Branko Perić dao za BHRT.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:08