StoryEditor

Peović: Homofobi i seksisti ne bi trebali dobivati javni prostor; Miletić: Prodaješ maglu

Piše D  /  01.04.2021., 07:04h

Desetljećima su u Rijeci bile dosadne izborne utrke jer je ishode bilo lako predvidjeti, no danas je situacija sasvim drugačija, jer su sve opcije otvorene. Što je potrebno Rijeci i tko ima najviše šanse ući u drugi krug izbora za gradonačelnika bila je tema HRT-ove emisije "Otvoreno". 

Marko Filipović (SDP), Josip Ostrogović (HDZ), nezavisni Davor Štimac, Marin Miletić (Most), Katarina Peović (Radnička fronta) i Nikola Ivaniš (PGS) raspravljali su o tome tko bi bio najbolji kandidat za gradonačelnika. 

Grijanje

Prva tema o kojoj se govorili bilo je grijanje. Marko Filipović (SDP) odbacio je tvrdnje da Rijeka ima najskuplje grijanje u Hrvatskoj. 

- Za razliku od Zagrepčana, kojima je isporučitelj toplinske energije HEP, koja iz cijene struje pokriva gubitak toplane u Zagrebu, to u Rijeci nije moguće. Tržište plina je tržišna djelatnost i cijenu plina ne određuje samo distributer. U ovome slučaju je to tvrtka u većinskom vlasništvu Rijeke, Energo, nego to čini Hrvatska regulatorna agencija. Na temelju toga se određuje cijena plina - izjavio je Filipović i dodao kako sve zgrade imaju pravo birati distributera. Energo se, kaže, pokazao kao dobar izbor jer zasad ima najniže cijene.

 | Autor : HRT

Foto: HRT

Ostrogović (HDZ) istaknuo je da autobusni kolodvor u Rijeci izgleda tužno, a u njega se do sad uložilo više od više od 50 milijuna kuna.

- Od toga čak 13 milijuna kuna išlo je na projektnu dokumentaciju. Pred 10 mjeseci ministar Oleg Butković rekao je vlasti u Rijeci da pripreme dokumentaciju i da je ministarstvo spremno uložiti u kolodvor 100 postotni iznos, odnosno 85% preko EU fondova, a 15% ministarstvo. Kaže da se u 10 mjeseci ministarstvu nitko nije javio. Autobusni kolodvor stoji što dokazuje inertnost dosadašnje strukture koja vlada Rijekom, dodao je.

Mostov kandidat Marin Miletić kaže da se treba podsjetiti Obersnelovih izjava od 2011. gdje "kaže da se počinje s izgradnjom autobusnom kolodvora od iduće godine". 

- Autobusni kolodvor je nama Riječanima kao neka nedosanjana žena o kojoj se stalno iznova priča. Kolega Ostrogović morat će se malo više potruditi jer preko autobusnog kolodvora sigurno neće ostvariti neki značajniji rezultat u Rijeci. 

Društvene mreže

Upitan o svojim nedavnim izjavama među kojima je i ona da može pobijediti pet žena u košarci, Miletić je ustvrdio kako je on hit već duže vrijeme. Pohvalio se da ima 1,5 milijuna prirodni reach na Facebooku. 

- Svi moji videi su javni i želio bih iskoristiti priliku i čestitati ekipi koja se potrudila koja je napravila montažu videa. Ja se inače bavim time nekoliko godina, znam što znači jedan dobar video smontirati u Da Vinciju. Za tri minute vam trebaju tri, do četiri sata ako znate što radite - ustvrdio je Miletić i ponovio kako im čestita. 

Ustvrdio je i kako se čuo s hrvatskom reprezentativkom. 

-  Miu sam zvao odmah drugi dan. Pitao sam je li uopće pogledala video, rekla je da nije, pa sam je pitao kako onda možeš komentirati išta ako nisi pogledala. Predložio sam humanitarnu utakmicu, ali cure su se povukle. Pozvao sam ih, nadam se da će doći i da će me kako se kaže sportskim rječnikom ‘prelomiti na toj hakli‘ - kazao je Mostov kandidat. 

Stoji li Armada iza Miletića, pitao ga je voditelj.

- Priča se svašta, rekao je Miletić, a Peović se odmah ubacila i dodala: - Armada priča drugačije.

Voditelj je pitao Miletića bi li volio čuti spornu pjesmu Vinka Coce te sluša li spomenutu stanicu: - Slušam, da. Kao navijač Rijeke i Riječanin - ne. Ali, kandidiram se za gradonačelnika Rijeke, a ne urednika neke radio postaje. 

Osudio je prijetnju koju je dobio HRT-ov radio, no istaknuo je kako je nužno graditi društvo promjena. 

 | Autor : HRT

Foto: HRT

Sukob Peović i Miletića

U raspravu se uključila Peović.

- Možda bi se trebali pitati zašto smo došli do toga, zašto i kako je Rijeka došla do toga - rekla je, a onda replicirala Miletiću: - Ovo što govoriš nije tolerancija, to je netolerancija. Poruke koje si spomenuo i o kojima govoriš, ja ću ovdje ekskluzivno reći - znam tko je napravio tu stranicu. Riječ je o volonterki koja apsolutno nije potrošila nikakav novac da bi to napravila. Taj posao su trebali napraviti istraživački novinari. Sve je na internetu. Sve je objavljeno. Reći da oni koji su se odrekli vjere nazvati psima koji jedu svoju bljuvotinu, oni koji su homofobni i oni koji su seksisti ne bi trebali dobivati mjesto u javnom prostoru", rekla je u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno". 

Miletić je nekoliko puta tijekom njezina govora tražio od voditelja da joj replicira. 

Miletić joj je odgovorio: - Ja kao kršćanin, pa onda kao i katolički teolog imam posve pravo citirati Bibliju u hrvatskom društvu. Da ste pogledali taj video vidjeli biste da sam citirao drugu Petrovu, drugu glavu.. - kazao je na što mu Peović rekla da svašta piše u Bibliji. 

- Vi prodajte jednu maglu. Vašu politiku osudila je cijela zapadna civilizacija, to je totalitarna politika, ekstremistička...", rekao je, a Peović mu uzvratila:  - Ateiste prozivati psima koji jedu vlastitu bljuvotinu, biti seksist prema ženama, nazivati lezbicama homoseksualne osobe i prijetiti im da nemaju pravo na kulturalni studij u Rijeci na kojem predajem je uistinu netolerantno i homofobno. Ti videi koje smo izvukli s vaših stranica. To nije montirano. 

Njihovu raspravu prekinuo je voditelj. 

- Ovdje govore Miletić i Peović, a uopće nisu bitni, kao da se cijela riječka politika svodi na njih. To je stvaranje lažne slike o Rijeci. Razgovarali smo o nekim ozbiljnim stvarima, a ako ovako nastavimo onda nećemo moći nastaviti i ozbiljnim stvarima - poručio je Nikola Ivaniš (PGS). 

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 15:06