StoryEditor

Pentagon sirijskim Kurdima poslao 100 kamiona oružja

Piše D  /  30.07.2021., 00:37h

Tvrdi da je teret američkog oružja namijenjen takozvanim Sirijskim demokratskim snagama (SDF), koje uglavnom čine YPG snage sirijskih Kurda. Navodno je oružje potrebno jer SDF snage pripremaju ofenzivu na Raqqu, samoproglašenu prijestolnicu takozvane “Islamske države” u Siriji.

Kamioni puni oružja su prešli granicu iz sjevernog Iraka preko graničnog punkta Simelka dva puta, 15. i 20. svibnja, prenosi turski list Daily Sabah. Kasnije su dva konvoja stigla na odredišta u sjevernu sirijsku regiju Hasaka i Raqqa.

Pošiljka uključuje višecijevne raketne bacače i teške minobacače od 120 mm i 80 mm, bacače granata Mk19 i puške M4, jurišne puške M16 i protutenkovske projektile FGM-148. Konvoj se sastojao od kamiona cisterni, oklopnih Humvee vozila i oklopnih transportera Cougar, koji su također predani kurdskim snagama. Međutim, ni Pentagon, kao ni kurdske snage još uvijek nisu potvrdili isporuku, piše Logično.com.

U pošiljci nije bilo tenkova, teških borbenih oklopnih vozila ili samohodnih topova, što je vjerojatno ultimatum kojeg je postavila Turska.

Kako bi spriječili sukobe između turske vojske i kurdskih milicija, krajem travnja su američki vojnici počeli patrolirati duž granice između Turske i Sirije.

Bijela kuća je 9. svibnja odobrila odluku o slanju teškog naoružanja sirijskim Kurdima, ali se odluka može smatrati “djelomično ispunjenom”.

Turska je u međuvremenu izrazila razočaranje zbog američke odluke, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan je pozvao SAD da “odmah poništi odluku”, navodeći “kako je neprihvatljivo da Amerika, kao NATO saveznik, daje podršku terorističkim skupinama”.

Naime, za Ankaru YPG snage nisu ništa drugo nego sirijski ogranak Kurdistanske radničke stranke iz Turske i Saveza Kurdistanske Zajednice (KCK),  krovne skupine za sve političke stranke koje se bore za Veliki Kurdistan, uključujući Kurdistansku radničku stranku u Turskoj (PKK), Stranku demokratske unije (PYD) i kurdske YPG snage u Siriji, Stranku slobodnog Kurdistana u Iranu (PJAK) i Kurdistansku demokratsku odvojenu stranku (PÇDK) iz iračkog Kurdistana.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:10