StoryEditor

Pentagon objavio izvještaj o NLO-ima: "Nemamo objašnjenje za 143 slučaja"

Piše D  /  26.06.2021., 09:06h

U velikom izvještaju američke vlade o neidentificiranim letećim objektima (NLO), navodi se da vojni i obavještajni analitičari ne raspolažu s dovoljno podataka da bi utvrdili porijeklo misterioznih letećih objekata koje su viđali vojni piloti, uključujući i pitanje predstavljaju li oni napredne tehnologije neke države, atmosferske pojave ili su izvanzemaljske prirode.

- Svi slučajevi osim jednog, koji je pripisan grešci u radaru, ostaju neobjašnjeni i predmet su daljih analiza - rekli su američki dužnosnici koji su razgovarali s novinarima pod uvjetom da ostanu anonimni, na brifingu o zaključcima izvještaja.

Kod preosta 143 slučaja, vlada tek treba donijeti zaključak jesu li prijavljeni fenomeni izvanzemaljskog porijekla, izjavili su dužnosnici.

Također, radna skupina nema dovoljno dokaza da zaključi predstavljaju li neki od prijavljenih incidenata eventualne nepoznate sustave letenja koje su razvili američka vlada, komercijalni entiteti ili pak neka strana vlada, naveli su dužnosnici.

- Na osnovi podataka kojima raspolažemo, nemamo jasne indikacije jesu li neki od tih neidentificiranih zračnih fenomena dio stranog obavještajnog programa prikupljanja podataka i nemamo jasne podatke koji bi ukazivali na veliki tehnološki napredak nekog potencijalnog protivnika SAD-a - rečeno je novinarima na brifingu.

Izvještaj sadrži i primjere fenomena koji su od ranije poznati javnosti. Pentagon je objavio snimke koje su snimili piloti američke mornarice, a na kojima se vide tajanstvene letjelice nadomak istočne i zapadne obale SAD-a, čija brzina i sposobnost manevriranja premašuju poznate tehnologije u avijaciji. Na letjelicama se nije jasno vidio motor niti površine za kontrolu letenja.

U izvještaju se zaključuje da ove pojave svakako dovode u pitanje sigurnost letenja i mogu predstavljati izazov po nacionalnu sigurnost SAD-a i dodaje da za ove fenomene "vjerojatno ne može postojati samo jedno objašnjenje".

Američke vlasti dale su pet mogućih objašnjenja za neidentificirane leteće objekte čije porijeklo ne može biti definirano.

Prvo je "zračna gužva", koja se može odnositi na ptice, balone, dronove ili otpad u zraku, kao što su plastične kese. Drugo su prirodni atmosferski fenomeni, poput kristala leda, vlage i termalnih fluktuacija koje infracrveni i radarski sustavi mogu registrirati.

Kao treće moguće objašnjenje navode razvojne programe pojedinih američkih agencija ili korporacija, ali za to nisu mogli dobiti nijednu potvrdu. Pod četiri su svrstali mogućnost da su neki od neobjašnjivih fenomena zapravo tajne tehnologije stranih država, kao što su Rusija, Kina, druge zemlje ili "nevladini entiteti".

Peto objašnjenje se odnosi na letjelice koje su pokazivale neuobičajene karakteristike letenja ili neobjašnjivu tehnologiju i materijale, za koje je, kako se navodi, potrebno dodatno znanstveno znanje kako bi mogle biti analizirane, prenosi RTRS.

Dnevnik.ba

21. rujan 2021 07:45