StoryEditor

Pentagon: Američka vojska nije dobila naredbe da se pripremi za rat u Venezueli

Piše D  /  01.05.2019., 06:05h

Na pitanje jesu li američkoj vojsci dane naredbe da se pripremi za vojni sukob, možda stavljanjem postrojbi u stanje pripravnosti, obnašateljica dužnosti pomoćnice ministra obrane za međunarodnu sigurnost Kathryn Wheelbarger odgovorila je: "Mi naravno uvijek razmatramo raspoložive opcije i planove za nepredviđene situacije". 

"No u ovom slučaju nisu bile dane takve naredbe o kojima vi govorite, ne", rekla je Wheelbarger.

Prikupljaju obavještajne podatke

Američka vojska usredotočena je na prikupljanje obavještajnih podataka o situaciji u Venezueli u kojoj je izbila kriza i bit će spremna odgovoriti ako predsjednik Donald Trump zatraži više, rekao je vodeći američki general u srijedu.

"Situacija između (venezuelskog predsjednika Nicolasa) Madura i (čelnika oporbe Juana) Guaida zasad je malo nejasna iz naše perspektive", rekao je načelnih združenog stožera američkih oružanih snaga Joseph Dunford za vrijeme saslušanja u Kongresu.

Venezuelci će u srijedu kako se očekuje  izići na ulice i okupiti se na skupu za koji je oporbeni vođa Juan Guaido obećao da će biti  "najveći" u povijesti zemlje, dan nakon što je pozvao vojsku da zbaci socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.  

"Činimo što možemo da prikupimo obavještajne podatke  i osiguramo jasnu sliku o onome što se događa u Venezueli te da isto tako budemo spremni podržati predsjednika bude li zatražio više od američke vojske", rekao je Dunford.

Ministar otkazao put, koordinira administraciju oko Venezuele

Obnašatelj dužnosti ministra obrane Patrick Shanahan otkazao je planirani put u Europu u srijedu kako bi pomogao u boljoj koordinaciji s Trumpovom administracijom u vezi s Venezuelom i s raspoređivanjem snaga na američkoj granici s Meksikom", rekao je Pentagon.

To je objavljeno u vrijeme kad je najavljen sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće za srijedu popodne na kojemu će se razmotriti novi koraci o političkom previranju u Venezueli, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:02