StoryEditor

Pendeš: Očekujemo da se odgovorni za zločin u Križančevu Selu privedu pred lice pravde

Piše D  /  21.12.2018., 02:12h

"Očekujemo da se pred lice pravde dovedu odgovorni za zločine nad Hrvatima u Središnjoj Bosni, od Križančeva sela, Buhinih kuća, Bikoša, djece ubijene od granata u Vitezu i Novom Travniku", kazala je Marina Pendeš, ministrica obrane BiH za Dnevnik.ba povodom sutrašnje, 25. obljetnice zločina nad Hrvatima u Križančevom selu nadomak Viteza.

Pendeš je istaknula kako su Hrvati u županijama Središnja Bosna i Zeničko-dobojska, najveće žrtve Domovinskog rata u BiH.

"Pravosudne institucije bi trabale u cilju pomirenja konstitutivnih naroda procesuirati odgovorne za zločine nad Hrvatima u BiH. To bi trebao biti prioritet kako bi žrtve dobile pravosudnu zadovoljštinu koju čekaju 25 godina", kazala je Pendeš.

Podsjetimo, u Križančevom selu nadomak Viteza sutra će biti obilježena 25. obljetnca zločina nad zarobljenim hrvatskim braniteljima i civilima u tom selu koji su ubijeni u napadu snaga tzv. Armije BiH 22. prosinca 1993. godine u akciji nazvanoj "Krvavi Badnjak".  Križančevo selo nije procesuirano pred Haaškim tribunalom. SIPA je nedavno po naredbi Tužiteljstva BiH uhitila osmoricu bivših pripadnika tzv. Armije RBiH zbog sumnje da su naredili, organiziraili i počinili zločin nad Hrvatima u tom mjestu.

G. L. / Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:01