Article_Top_970x250

Pendeš: Izbjegava li netko provođenje reformi preko ANP-a

Uspostava vlasti

Pendeš: Izbjegava li netko provođenje reformi preko ANP-a

kol 22, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Godišnji nacionalni plan (ANP) kojeg je od Bosne i Hercegovine zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO) poveznica je s reformama za koje smo se obavezali da ćemo poduzeti da bismo postali članica Europske unije, kazala je ministrica obrane BiH Marina Pendeš, gostujući na N1.

- Otkako je potpisan sporazum zanimljiva mi je intenzivna analiza tog dokumenta koja je izostala kada smo ga radili i koji je u biti samo dokument koji podiže vid suradnje između NATO-a i BiH i tu su reforme koje bismo trebali uraditi kako bi BiH nekad uistinu postala članica NATO-a - dodala je.

Pojasnila je kako je ANP ustvari poveznica s reformama koje smo kazali da ćemo poduzeti kako bismo postali članica Europske unije i zbog toga joj je nejasna "histerija koja se događa u zadnje vrijeme i to skoro godinu dana nakon što je naveden".

Smatra kako svi trebaju uvažiti ono što se potpisalo, sjesti ponovo za stol kako ANP ne bi bio platforma nesporazuma nego sporazuma.

- Postojao je konsenzus oko ANP-a i ne vidim spornih točaka u tome. On podliježe promjenama, moguće je izbrisati neke članove, preformulirati, jer kako implementirati nešto za četiri mjeseca što je planirano da se uradi za godinu dana - istaknula je ministrica.

O tome hoće li određeni članovi iz ANP-a utjecati na budućnost BiH, odnosno formiranje Vijeća ministara i vlasti kazala je da uopće ne misli da to treba biti kamen spoticanja i cjelokupna javnost treba dati podršku tome.

Podvukla je kako ANP nisu podržali ministri iz Republike Srpske koji su sada u Vijeću ministara Mirko Šarović, Dragan Mektić i Igor Crnadak te je pozvala da se njih pita zbog čega nisu podržali taj dokument.

- To je godišnji plan i mi smo prošli osam mjeseci od godine dana i teško da možemo do kraja godine što uraditi, ali zato je bitna uspostava vlasti koja bi napravila novu analizu. Pitam se uzima li netko, jer nije spreman preduzeti reforme, ANP kao razlog neuspostave vlasti u BiH - stav je Pendeš.

Istaknula je kako je BiH država tri naroda i ostalih građana i zna se da je jedino konsenzus ključna riječ u BiH kako bi se nešto napravilo, naglasivši da je moguće imati različita mišljenja, ali cilj je jedan, a to je izgradnja BiH kao sigurne i stabilne države.

Za trenutnu političku situaciju navela je da djeluje neozbiljno, ocjenjujući kako nije bilo dovoljno truda i nije dana dovoljna podrška sporazumu kojeg su lideri potpisali 5. kolovoza.

Na pitanje ometa li neuspostava vlasti i rad Ministarstva obrane kazala je kako je važno dostaviti dokumente koji omogućuju rad, između ostalog i budžet jer ih odluka o privremenom financiranju ograničava.

- U pitanju su projekti koji se tiču nabavke motornih vozila, uniformi i projekat modernizacije helikoptera. Vjerujem da ćemo pripremiti svu dokumentaciju, a kad bude uspostavljeno novo Vijeće ministara moći će se nastavi raditi - zaključila je ministrica obrane BiH Marina Pendeš gostući u programu N1 televizije.

Dnevnik.ba