Article_Top_970x250

Pendeš: Cilj BiH treba biti jasan, a to je put u EU i NATO

ministrica obrane

Pendeš: Cilj BiH treba biti jasan, a to je put u EU i NATO

kol 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Komentirajući ANP, Godišnji nacionalni program, napominje kako Bosna i Hercegovina mora napraviti odabir - izvršiti preuzete obveze ili gubiti međunarodni utjecaj. Ne smijemo dopustiti, kaže, da se ispunjavanje tehničkog pitanja kao što je ANP tretira kao platforma za nove unutarnje nesuglasice

-Bosna i Hercegovina ne može imati tri budućnosti, izjavila je ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš.

- Članstvo u važnim i velikim organizacijama može BiH donijeti samo bolje sutra, usprkos unutarnjem neslaganju na temu razvoja i integracija trebamo svi zajedno razmisliti o tome gdje i kako ovu zemlju vidimo u budućnosti. Kada razgovaramo o budućnosti, cilj BiH treba biti jasan, a to je put u EU i NATO. Integracijski proces višestruko se puta pokazao ključnim za poticanje reformi koje su Bosni i  Hercegovini prijeko potrebne. Na nama je hoćemo li to, kroz politički dijalog i odabir, znati iskoristiti za poticanje sigurnosti, društveno-ekonomskog razvoja i stabilnosti, istakla je ministrica Pendeš.

Komentirajući ANP, Godišnji nacionalni program, napominje kako Bosna i Hercegovina mora napraviti odabir - izvršiti preuzete obveze ili gubiti međunarodni utjecaj. Ne smijemo dopustiti, kaže, da se ispunjavanje tehničkog pitanja kao što je ANP tretira kao platforma za nove unutarnje nesuglasice. Povlačenje iz okvira za koordinirano strateško djelovanje, tvrdi ministrica Pendeš, nanijelo bi štetu ugledu Bosne i Hercegovine i zaledilo odnose s važnom vojno-političkom organizacijom.

-Preuzeli smo svi državne obveze i od nas se traži izvršavanje. Neizvršavanje obveza na NATO putu utjecat će na percepciju naše političke ozbiljnosti i u europskim integracijama, dodala je.

Pozdravljajući potpisivanje Principa za formiranje vlasti na razini Bosne i Hercegovine, ministrica ističe kako navedeni iskorak demonstrira opredijeljenost BiH za unaprjeđenje odnosa s NATO savezom. Točka 3. Principa rješava pitanje NATO-a i predstavlja izuzetno značajan i bitan pomak u realizaciji odnosa i ujedinjenja stavova u području međunarodnih integracija. Pendeš navodi kako se mora jasno istaknuti da bilo kakvo napredovanje na putu EU i NATO integracija ne ugrožava nacionalne interese i državni suverenitet, već doprinosi viziji savremene, otvorene i izgrađene Bosne i Hercegovine. 

-Europske i euroatlantske integracije kompatibilni su procesi, koji će doprinijeti zamahu novog, održivog i dugoročnog uspjeha BiH. Odbacivanje prilike za strateške korake vode prema svojevrsnoj izolaciji Bosne i Hercegovine u srcu europskog kontinenta- zaključila je ministrica Pendeš.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250