Article_Top_970x250

Pendeš: "ANP bi trebao biti prioritet svih političkih faktora BiH, a ne platforma za unutarnje sukobe""

ministrica obrane bih

Pendeš: "ANP bi trebao biti prioritet svih političkih faktora BiH, a ne platforma za unutarnje sukobe""

ruj 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Pristupanje BiH Europskoj uniji i NATO savezu strateško je vanjskopolitičko pitanje i prioritet cjelokupnog hrvatskog političkog tijela BiH, poručila je Marina Pendeš, ministrica obrane BiH, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Izostanak kompromisa i međusobnog uvažavanja različitih mišljenja rezultiralo je, prema njenim riječima, probijanjem rokova za provedbu Principa za uspostavu vlasti, što je BiH uvelo u osjetljiv politički trenutak.

"Želim istaknuti da usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ne znači članstvo u NATO-u. Dostavljanje ANP-a u bilo kojem obliku - potpunom, revidiranom ili reduciranom, predstavlja korak na postizanju napretka za sve građane BiH. Kao takav, ANP bi trebao biti prioritet svih političkih faktora BiH", izjavila je ministrica Pendeš.

Naglasila je da se takvo tehničko pitanje ne smije koristiti kao platforma za nova unutarnja nesuglasja, te izrazila uvjerenost da se postojeće razlike mogu premostiti u političkim razgovorima i kroz normalan rad institucija vlasti.

"Očekujem od aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH da pitanje usvajanja ANP-a stavi kao točku dnevnog reda sjednice što prije i bez odlaganja. Pozivam sve odgovorne da pronađu politički kompromis kako bi usaglasili ono što možemo provesti prije isteka ove godine. Uvjerena sam da svi želimo promjene i reforme na koje se BiH i obvezala aktiviranjem Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u krajem 2018. Taj put nema alternativu, i to nam je obaveza", naglasila je.

Izoliranje BiH sporim napretkom u EU i NATO značit će ne samo odlaganje mogućeg datuma pristupanja navedenim organizacijama, već i zaostajanje za regionalnim integracijskim pomacima i pojačanu nestabilnost u regiji, smatra ministrica.

"BiH nije i ne može biti izolirana država. Pozivam sve strane da ostanu dosljedne putu definiranom kroz Sporazum o načelima uspostave vlasti, te provedbom volje birača omoguće BiH napredak, razvoj i sigurnost. Narodi BiH to očekuju i zaslužuju", zaključila je ministrica obrane BiH.

Dnevnik.ba