StoryEditor
predsjednik dp-a

Penava o pregovorima: Sutra se neće lomiti stvari, situacija sa SDSS-om je pri kraju

Piše desk  /  06.05.2024., 12:00h

Ivan Penava, šef Domovinskog pokreta, u ponedjeljak se osvrnuo na pregovore s HDZ-om i njihov nastavak u utorak kada je sastanak dviju stranaka.

"Ne bih rekao da je ključni sastanak ili bih rekao da je više ključnih. Nije sutra ništa što je biti ili ne biti, ne očekujem da će se lomiti stvari", kazao je Penava o sastanku s HDZ-om u utorak. "Mi nismo skrivali, razgovarali smo i razgovaramo sa svima i tako će biti sve dok nešto ne potpiše ili dok se netko odluči nakon potpisa ne držati se potpisanog", kazao je predsjednik DP-a i nastavio:

"Vodimo pregovore s HDZ-om i napravili smo pomake u dogovoru oko većine, ali to još nije zapisano i dogovoreno do kraja, sve opcije su na stolu. Naravno da se izgledi za određene varijante smanjuju ili povećavaju, ali u ovom trenutku bih rekao kao i prije tjedan ili dva da se razgovori vode, ali sutra neće biti kraj jer su dosta složeni ti procesi i puno stvari je na stolu".

Na pitanje koji je najveći izazov u pregovorima za njegovu stranku, kazao je: "Mi se još nalazimo, kad netko drugi to sa strane gleda, onda to izgleda lako. Kad se želi nešto dobro dogovoriti, nijanse moraju biti definirane. Premostili smo prvu prepreku, još uvijek je na stolu kako to napraviti na najprihvatljiviji mogući način da bi stvar bila stabilna".

Penava: Stvar oko SDSS-a je pri kraju

Tek onda će se, kazao je, prijeći na dogovor oko svjetonazorskih načela, a onda i dogovora oko podijeli resora, "ako se uopće dođe do tih faza". "Dosta općenito, ali puno bliže nego smo bili prije tjedan ili dva". Na pitanje oko medijskih napisa u ponedjeljak da je dogovoreno da se u novu vladu ide bez zastupnika SDSS-a kazao je:

"Stvar oko SDSS-a je pri kraju, ne mogu reći da je riješeno u potpunosti, i manjine još imaju sastanak sutra koliko čujem, ali što se tiče početnih stavki DP-a, tu smo napravili korak dalje". Zatim je novinare zanimalo kako Penava komentira odustajanje SDP-a oko pokušaja formiranja tzv. antikorupcijske većine.

"Nisam se čuo s gospodinom Grbinom, dogovorili smo se danas čuti, tako da ću ga danas nazvati tako da ne bih to komentirao. Gospodin Grbin ima svoje razloge. Izborna utakmica je završena, mandati su podijeljeni. Ne čudi me da su ljudi konačno došli do definiranja nekih svojih pozicija, danas ćemo nas dvojica izmijeniti pozicije do kraja", zaključio je Penava.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 22:26