Article_Top_970x250

Pelješki most se gradi punom parom, Kinezi rade po svim uvjetima i most je već izronio iz vode

veliki poduhvat

Pelješki most se gradi punom parom, Kinezi rade po svim uvjetima i most je već izronio iz vode

ruj 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via HRT

I dok čekamo da napokon počne izgradnja pristupnih cesta, Pelješki most već je izronio iz vode. Nitko ne sumnja da Kinezi neće izgraditi most do zadanog roka, kraja srpnja 2021. Mogu li do tada biti završene i pristupne ceste? Počinje utrka s vremenom.

Kineski radnici na gradilištu Pelješkog mosta rade danju i noću, po kiši, vjetru, suncu - kao pčele radilice. Rezultati takva rada sve su vidljiviji na gradilištu.

Betonirana su dva od tri sloja na naglavnici stupnog mjesta osam i jedan sloj na stupnom mjestu sedam. Na stupnim mjestima pet i šest u tijeku je armiranje. A to su dva najveća stupa između kojih će biti plovni put.

- Stojim na betonu naglavnice stupnog mjesta broj osam Pelješkog mosta metar iznad razine mora, a to znači da su građevinari izišli ispod površine mora i da će most odsada rasti u visinu, javio se novinar HRT-a Pero Štrbe.

To je 20-ak dana ranije nego što je predviđeno Dinamičkim planom gradilišta i, ako se po jutru dan poznaje, moguće je da će most biti izgrađen mjesec-dva prije roka. No za povezivanje Hrvatske potrebno je izgraditi i pristupne ceste.

- Mi smo dužni izgraditi te ceste i hoće li one biti gotove u sedmom mjesecu, devetom, desetom - to je potpuno nevažno. Ono što je bitno je da nema govora da jedan dio projekta bude gotov, a da ostali iz nekog razloga niti ne započne, rekao je nadzorni inženjer Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta Jeroslav Šegedin.

Rok za dovršetak gradnje mosta je 31. srpnja 2021., a pristupnih cesta šest mjeseci poslije, prenosi HRT.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250