StoryEditor
izraelska veleposlanica

Peleg odgovorila Nikšiću: "Odbijam da budem iskorištena kao pijun u unutrašnjoj političkoj igri"

Piše desk  /  15.12.2023., 10:51h

Izraelska veleposlanica u BiH Galit Peleg izjavila je Srni da, kao ambasador kojeg je odredila država Izrael, poštuje sve izabrane dužnosnike u BiH, ali da odbija da bude pijun u unutrašnjoj političkoj igri.

- Odbijam da budem iskorištena kao pijun u unutrašnjoj političkoj igri bilo koje stranke ili funkcionera - rekla je Peleg komentirajući izjave premijera FBiH Nermina Nikšića da je zatečen njenim pismom Vladi FBiH u kojem je navela da će Izrael pomno pratiti da li se protiv izraelskog biznismena u BiH Amira Grossa Kabirija čini bilo kakvo kršenje međunarodnih i ljudskih prava.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podnijela je prošlog mjeseca kaznenu prijavu Federalnoj upravi policije protiv Kabirija, ističući da je već nekoliko mjeseci žrtva njegovog uznemiravanja.

Ona je tada objavila na društvenim mrežama da joj je Kabiri poslao paket u kojoj je bila zastava Izraela i rukom napisana poruka na papiru: "7. listopad 2023. Nećemo nikad zaboraviti niti oprostiti".

Nedugo potom Pelegova je uputila pismo Vladi FBiH u kome je navedeno da će izraelska Ambasada "pomno pratiti ako se protiv Kabirija izvrši bilo kakva povreda međunarodnih zakona i ljudskih prava".

- Koristimo ovu priliku da vas obavijestimo da će Ambasada Države Izrael pomno pratiti ukoliko se protiv Kabirija izvrše bilo kakva kršenja međunarodnih zakona i ljudskih prava, te insistirati da vlasti u BiH osiguraju da njegova prava ne budu povrijeđena ni na koji način. Gospodin Kabiri je građanin Izraela i njegova država stoji iza njega - istakli su iz izraelske Ambasade.

Urgentno pismo upućeno je Uredu visokog predstavnika u BiH, te Ambasadi SAD koje su, navedeno je, vrlo blizak saveznik Izraela.

Na pismo izraelske veleposlanice odgovorio je ovog tjedna premijer FBiH Nermin Nikšić. On je u svom pismu poručio veleposlanici kako u BiH već stoljećima žive generacije Židova.

- Ovdje žive generacije Židova čiji preci su stoljećima nalazili utočište od progona upravo u Bosni i Hercegovini. Prve židovske zajednice u Bosni i Hercegovini ustanovljene su u 15. i 16. stoljeću. I dok su se kod nas razvijale i integrisale u lokalno društvo, uživajući puna vjerska i građanska prava, u drugim dijelovima europskog kontinenta bili su izloženi masovnim progonima i ubijanju zbog njihovog identiteta. Tako je u Sarajevu završilo i sačuvana Hagada, djelo izuzetne vjerske i umjetničke vrijednosti, nastalo u Španjolskoj u 14. stoljeću. Nadam se kako Vam je poznata činjenica da je vjerovatno jedino mjesto duhovnog hodočašća Židova u Europi smješteno u Bosni i Hercegovini. Radi se o grobu duhovnog velikana, rabina Moše Danona u Stocu. O grobu i danas, kao i desetljećima prije, brigu vodi lokalna muslimanska obitelj sa posebnim osjećajem ponosa i poštovanja - naveo je Nikšić.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:49