Article_Top_970x250

Peking se sada opravdava: Netočno je da nismo odmah podijelili informacije o koroni s WHO-om

brane se

Peking se sada opravdava: Netočno je da nismo odmah podijelili informacije o koroni s WHO-om

lip 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Mediji su javili da su snimke s internih sastanaka u WHO-u pokazale da je ta agencija UN-a jedva dobila od Kine nužne informacije na početku pandemije koronavirusa.

Peking je u srijedu poručio da su novinski izvještaji, prema kojima je Kina zakašnjelo podijelila informacije o Covidu-19 s WHO-om, u potpunosti neistiniti.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na novinskoj je konferenciji odgovorio na tvrdnju američkih medija prema kojoj je Svjetska zdravstvena organizacija bila frustrirana značajno odgođenim dijeljenjem informacija o epidemiji koronavirusa, tijekom prve faze epidemije u Kini.

Mediji su javili da su snimke s internih sastanaka u WHO-u pokazale da je ta agencija UN-a jedva dobila od Kine nužne informacije na početku pandemije koronavirusa, što je u suprotnosti s prvobitnim pohvalama koje je Svjetska zdravstvena organizacija uputila Pekingu.

Snimke s tog sastanka prikazuju dužnosnike kako se 6. siječnja žale da Peking ne dijeli s ostatkom svijeta podatke potrebne da bi se procijenio rizik koji virus predstavlja za ostatak svijeta.

Kina je tek 20. siječnja priznala da je koronavirus zarazan, a 30. siječnja WHO je proglasio globalnu opasnost.

Međunarodna zajednica sve je više nezadovoljna kineskom reakcijom na koronavirus.

Covidom-19 dosad je u svijetu zaraženo gotovo 6,4 milijuna ljudi, a umrlo je 380.000.

Tajvan je u ožujku objavio da su upozorili WHO još krajem prosinca da postoje dokazi o prijenosu koronavirusa s čovjeka na čovjeka, a WHO je sredinom siječnja objavio na Twitteru da istraga kineskih vlasti pokazuje da ne postoje dokazi o takvom prijenosu bolesti.

Donald Trump je obustavio američke odnose s WHO-om jer, kako kaže, tu organizaciju kontrolira Kina, prenosi Hina.

Dnevnik.ba