StoryEditor
bitka za milijune

Pekar, kućna pomoćnica i troje prevaranata bore se za nasljedstvo bogate pokojnice s Hvara. Trojac podigao više od milijun kuna, a onda su upali u problem...

Piše desk  /  20.07.2022., 09:39h

Bogata Hvaranka A.R.M. preminula je prije četiri godine i iza sebe ostavila više nekretnina na Hvaru i u Zagrebu te pozamašne svote novca u raznim bankama. Nakon njene smrti kreće bitka za nasljedstvo...

Zvuči kao scenarij neke telenovele, ali sve što se dogodilo u ovoj priči je istina i nije se dogodilo negdje u Meksiku već na otoku Hvaru.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo optužilo je za prevaru Borislava T. (64) iz Makarske, poznatijeg i kao Bobo, Gorana B. (40) iz Vinjana Donjih kraj Imotskog, zvanog Gogi, te Slobodana V. iz Mrkonjić Grada u BiH. Tereti ih se i za niz pokušaja prevare i krivotvorenje isprava pomoću kojih su iz više banaka podigli ili pokušali podići ušteđevinu koju je iza sebe ostavila bogata Hvaranka A.R.M. koja je preminula prije četiri godine, piše Slobodna Dalmacija.

Bobo, inače nezaposleni vulkanizer podrijetlom iz Srbije koji živi od socijalne pomoći, 6. travnja 2022. s krivotvorenim dokumentom pod nazivom "Rješenje o nasljeđivanju iza pokojne A.R.M." stigao je u poslovnicu Privredne banke, stoji u optužnici. Taj dokument pokazao je djelatnici na šalteru i tvrdio da je po tom rješenju on nasljednik A.R.M. U dokumentu je stajalo da je ispravu izdao Općinski građanski sud u Zagrebu 15. siječnja 2021. godine.

Nakon što je pregledala dokumente, djelatnica nije imala sumnju u njihovu ispravnost pa je Bobi u dva navrata isplatila prvo više od milijun i 285 tisuća kuna, a potom i dodatnih 61.500 kuna.

Bobo, sretan što mu je prevara uspjela, nakon dva tjedna dolazi u Split gdje je kod javne bilježnice zatražio da mu izda još pet ovjerenih preslika krivotvorenog dokumenta o nasljedstvu. Ni javna bilježnica nije posumnjala u autentičnost isprave pa mu je izdala pet ovjerenih kopija koje je zatražio, stavivši na njih svoj službeni pečat i potpis koji potvrđuju kako se radi o preslici izvorne isprave.

Optužnica tereti trojac s početka priče - Bobu, Gogija i Tanu - da su, nakon što je Bobo došao do preslika lažnih dokumenata, zajedničkim snagama od 26. do 29. travnja 2022. godine obilazili poslovnice raznih banaka u pokušajima da s računa bogate Hvaranke podignu što veće svote novca.

Bobo i Tane, inače nezaposleni metalostrugar i trgovac, od početka svibnja nalaze se u istražnom zatvoru na Bilicama, a dosad nisu bili osuđivani. Nezaposleni elektromonter Gogi, pak, ima presude zbog prijetnji, dilanja narkotika i prevare.

Gogi je još na slobodi, a nakon što je sud utvrdio da je prethodno kažnjavan i za njega su zatražili istražni zatvor.

Nije poznato kako su osumnjičeni uopće znali u kojim bankama pokojnica drži ušteđevinu. A.R.M. imala je i više nekretnina na Hvaru i u Zagrebu vrijednih nekoliko milijuna eura.

Trojac je prvo 26. travnja otišao u poslovnicu Erste banke gdje su im rekli kako pokojnica na računu ima nešto manje od 20 tisuća eura i kako će biti obaviješteni kada se odobri zahtjev za isplatu. Tri dana kasnije odlaze u poslovnicu RBA gdje također traže isplatu, ali osobna bankarica pokojnice odbija zahtjev jer je ustvrdila da do novca pokušavaju doći krivotvorenom ispravom. Samo sat vremena kasnije odlaze u OTP banku gdje ih također odbijaju. Trojac ne odustaje i odmah zatim odlazi u Partner banku gdje također ne uspijevaju doći do novca, a praznih džepova ostali su i u poslovnici Banke Kovanica.

U borbi za poveće nasljedstvo pokojne Hvaranke je i jedan poznati hvarski pekar koji tvrdi da je bio nevjenčani suprug pokojnice i kako je upravo on njezin nasljednik. Za bogatstvo se bori i dvoje zagrebačkih odvjetnika - jedna specijalizirana za nasljedstva kojoj je suprug policijski šef te njezin kolega šibenskog podrijetla.

Oni pak tvrde da zastupaju kućnu pomoćnicu pokojnice kojoj je oporučno ostavljena imovina Hvaranke a s kojom su sklopili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju po kojem sva njezina imovina nakon njezine smrti pripada njima. 

Borba za milijune pokojnice traje i dalje, a sada se čeka sudski epilog ove zapetljane priče.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:40