Article_Top_970x250

Pejčinović Burić: U BiH ide novi veleposlanik Hrvatske

del vechiju istekao mandat

Pejčinović Burić: U BiH ide novi veleposlanik Hrvatske

sij 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

U BiH ide novi veleposlanik, najavljuje hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova

Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih i europskih poslova i podpredsjednica Vlade Republike Hrvatske, gostujući u 'Temi dana' na HRT-u, kazala je da je da će nakon što se obave konzultacije između Banskih dvora i Pantovčaka u Bosnu i Hercegovinu doći novi veleposlanik.

Dodala je da je bila neugodno iznenađena kada je vidjela da je trenutni veleposlanik Ivan Del Vechio bio na proslavi Dana Republike Srpske, u ime Republike Hrvatske, na svečanosti na kojoj su se odlikovali ratni zločinci.

Ministrica je rekla da je, kada je vidjela fotografije iz Banja Luke, pomislila da je riječ o fotomontaži.

Čudna odluka

''Njegova odluka je tim više čudna jer bio je angažiran na svim poslovima koje treba obavljati jedan veleposlanik i ovo je došlo kao iznenađenje'', navela je ministrica. Dodala je da je Del Vechio donio pogrešnu odluku jer Hrvatska nikada nije sudjelovala na proslavi tog dana i potvrdila da je već obavila razgovor s njim.

Upitana što joj je rekao i kako je objasnio svoj postupak, navela je veleposlanik to protumačio kao poziv predsjedavajućeg predsjedništva Milorada Dodika i dodala da je točno da nije bio ni na mimohodu ni na svečanoj akademiji, prenosi Tportal.

Tamo nije trebao biti

''Međutim, za nas je najvažnije da tamo nije trebao biti jer se Hrvatska politika prema tome nije promijenila. Nije uopće trebao ići. Neistine su da je išao uz znanje Zagreba. Išao je na svoju ruku'', pojasnila je ministrica.

Podsjetila je da je njegov četverogodišnji mandat istekao i da je ostao dodatnu godinu jer su u BiH bili izbori i da u to vrijeme nije bilo najsretnije mijenjati veleposlanika.

''Kada se završi procedura ići će novi veleposlanik'', kazala je Pejčinović Burić. 

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250