Article_Top_970x250

Pejčinović Burić: Ovo nije MAP u pravom smislu, ovo je pomoć NATO-a u reformama obrambenog i sigurnosnog sektora

ministrica vanjskih poslova rh

Pejčinović Burić: Ovo nije MAP u pravom smislu, ovo je pomoć NATO-a u reformama obrambenog i sigurnosnog sektora

pro 05, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: faH

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a pozvali su u srijedu BiH da dostavi svoj prvi godišnji nacionalni program (ANP), prvi korak koji može, ali ne mora, voditi prema članstvu u Savezu i koji predstavlja pomoć u reformama obrambenog i sigurnosnog sektora, izjavila je hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

"Nakon dugih razgovora unutar NATO-a dogovoreno je da se Bosna i Hercegovina pozove da podnese svoj prvi godišnji nacionalni plan reformi. To nije poziv za članstvo, niti Akcijski plan za članstvo (MAP), nego prvi korak koji može voditi prema tome", rekla je ministrica Pejčinović Burić nakon sastanka ministara vanjskih poslova 29 zemalja članica NATO-a.

"Ovo nije MAP u pravom smislu, ovo je pomoć NATO-a u reformama obrambenog i sigurnosnog sektora i nadam se da će sve institucije BiH prepoznati otvorenost NATO-a i prihvatiti ispružene ruke", dodala je ministrica.

Sjevernoatlantski savez je uvjetno pozvao Bosnu i Hercegovinu u MAP još 2010. u Tallinu. Temeljni uvjet za to bila je uknjižba perspektivne vojne imovine poput vojarni, vježbališta i skladišta na državu BiH.

U proteklih osam godina taj proces još nije dovršen u Republici Srpskoj. Riješen je problem uknjižbe 31 takvog objekta, no svi su oni na teritoriju Federacije BiH.

Ministrica je objasnila da dio država članica NATO-a i dalje inzistira na tallinskim kriterijima po pitanju uknjižbe vojne imovine.

"Međutim, s obzirom na važnost stabilnosti i važnost napretka Bosne i Hercegovine, države članice su se suglasile da se može krenuti s ovakvim prvim dokumentom koji je sigurno znak dobre volje od strane NATO-a da se situacija u BiH stabilizira", rekla je ministrica Pejčinović Burić.

Akcijski plan za članstvo predstavlja program za pripremu zemalja aspirantica za članstvo u Savezu. To znači ne samo prilagodbu obrambene politike, nego i provedbu niza reformskih mjera koji bi državu aspiranticu približile NATO standardima.

Kroz taj proces prilagodbe prošle su sve države središnje i istočne Europe, uključujući Hrvatsku, koje su po okončanju Hladnog rata postale članicama NATO-a.

Prema Akcijskom planu za članstvo, država koja želi postati članicom priprema svoje godišnje nacionalne programe.

S obzirom na to, Bosna i Hercegovina je zapravo praktički pozvana u MAP, samo što se to tako sada ne zove jer nije ispunjen uvjet uknjižbe vojne imovine na državu.

Ministrica Pejčinović Burić je dodala da je u raspravi istaknula "ono što smatramo elementom političke destabilizacije unutar BiH, to jest pitanje jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda".

"Mislimo da je važno da se u primjeni izbornih rezultata, a i kasnije u izmjenama izbornog zakona poštuje odluka ustavnog suda kojom se vraća proporcionalna i legitimna zastupljenost hrvatskog naroda na svim razinama vlasti", rekla je ministrica.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250