StoryEditor

Pejčinović Burić: Hrvatska ne slavi dan RS, veleposlanik donio krivu procjenu

Piše D  /  10.01.2019., 09:01h

Hrvatska nikada nije sudjelovala "u proslavi toga dana i tako je trebalo biti i ovaj put", rekla je Pejčinović Burić u razgovoru za Dnevnik HRT-a i ocijenila da je odlazak veleposlanika Ivana Del Vechija "bila pogrešna odluka i procjena".

Ona je istaknula kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s veleposlanikovom odlukom da nazoči proslavi neustavnog dana Republike Srpske, odbacivši špekulacije da je on imao "znak" iz Zagreba.

"On tamo tog dana nije trebao biti", naglasila je Pejčinović Burić, ističući da njegov odlazak na tu proslavu "predstavlja veliko iznenađenje", posebice stoga što joj tijekom svog mandata nikada nije nazočio.

Ministarstvo je ranije priopćilo da nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banju Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i da je on zbog toga povučen u Zagreb na konzultacije.

Veleposlanik Del Vechio s kojim se tijekom dana sastala pojasnio joj je, rekla je šefica hrvatske diplomacije, da je u Banju Luku otišao "jer je to protumačio kao poziv predsjedavajućeg predsjedništva BiH".

Dodala je da je Del Vechio dosad bio iznimno angažiran na svojim poslovima u BiH te je stoga, rekla je, ova njegova odluka dodatno iznenađujuća.

Ministrica je dodala da će se odlučiti o daljnjim koracima te konstatirala da je mandat veleposlanika ionako prošao.

R. I. / Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:42