Article_Top_970x250

PDP protiv rasprave o deklaraciji SDA, ali i protiv hrvatskog entiteta u BiH

grmuša o stavovima stranke

PDP protiv rasprave o deklaraciji SDA, ali i protiv hrvatskog entiteta u BiH

lis 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Facebook

Partija demokratskog progresa (PDP) dvadeset godina uporno ponavlja svoj temeljni politički stav da BiH može funkcionirati isključivo kao visokodecentralizirana zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda. Zbog toga kategorički odbacujemo svaku inicijativu i SDA i bilo koje druge stranke iz FBiH kojom se ustavno uređenje zemlje dovodi u pitanje i borit ćemo se svim političkim sredstvima kako bismo onemogućili realizaciju takvih inicijativa - rekao je član Glavnog odbora PDP-a Milko Grmuša.

On je istaknuo kako je PDP odlučnog stava da ne dozvoli, kako je priopćio, povijesno poniženje Narodne skupštine Republike Srpske na način da se u njoj raspravlja o stranačkom dokumentu SDA.

-Najavom da će najviša i najvažnija institucija u Republici Srpskoj, a što Narodna skupština jest i što mora biti ako zaista želimo razvijati emancipiranu i slobodnu Republiku Srpsku, raspravljati o nerealnim političkim snovima Bakira Izetbegovića, a koji se nikad neće realizirati, SNSD i njegov lider uputili su najveći kompliment upravo samom Izetbegoviću i dali su mu značaj kakav on nikad nije imao - rekao je Grmuša.

Dodao je kako je većina značajnih ili manje značajnih stranaka iz FBiH do sada donosila rezne deklaracije koje su bile na štetu Republike Srpske, uključujući i SNSD-ovog strateškog partnera HDZBiH, koji se u svojoj programskoj deklaraciji založio za manji značaj entiteta i cijepanje Republike Srpske, pa se nije ni o tome raljspravljalo u najvišem zakonodavnom tijelu.

-Osim toga, sav besmisao raspravljanja o bilo čijim stranačkim dokumentima u NSRS pokazuje i činjenica da sam SNSD nikad nije na svojim stranačkim tijelima stavio van snage dokumente koje je usvojio na svom stranačkom saboru, poput Deklaracije o regionalnoj suradnji i euroatlantskim integracijama iz 2003. godine, u kojoj se ova stranka snažno založila za pristupanje BiH Nato savezu. Isto opredjeljenje ka Nato integracijama SNSD je ponovio u sporazumu sa svojim koalicijskim partnerima DNS-om i SP-om, također 2003. godine u dokumentu koji su nazvali „Povelja za budućnost“. Dodatno, SNSD je zajedno sa svojim današnjim partnerima, SDA i HDZ BiH, 2009. godine potpisao famozni Prudski sporazum kojim je bila predviđena teritorijalna i ustavna rekompozicija BiH, stvaranje četiri teritorijalne jedinice s tri razine vlasti, a čime bi bio potpuno napušten daytonski ustav i pozicija Republike Srpske - istaknuo je Grmuša.

Dnevnik.ba