StoryEditor

PDA predala liste SIP-u: Mirsad Kukić i Faik Uzunović nositelji za Parlament BiH

Piše D  /  09.07.2018., 02:07h

Kako je poznato od ranije, nositelj liste Pokreta demokratske akcije (PDA) za Parlamentarnu skupštinu BiH je predsjednik ove stranke i nekadašnji potpredsjednik SDA Mirsad Kukić.

Posebno će biti zanimljivo pratiti rezultate izbora za državni organ zakonodavne vlasti s obzirom na to da je SDA, bivša Kukićeva stranka, postavila Safeta Softića kao nositelja liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Javnosti u BiH od ranije je poznato kako je Softić bio jedan od najžešćih zagovornika "eliminiranja" Kukića iz SDA.

PDA je pored Kukića kandidirala Faika Uzunovića kao nositelja liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz Zeničko-dobojske županije. 

Nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH (izborna jedinica 4) je aktualna zastupnica u federalnom organu zakonodavne vlasti Elzina Pirić koja je na izborima 2014. godine osvojila 14.862 glasa. Ona je zajedno s Kukićem nakon raskola u SDA TŽ napustila stranku i osnovala PDA. 

Stanovnici Tuzlanske županije moći će glasovati i za Huseina Topčagića koji je također nositelj liste za Parlament FBiH (izborna jednica 2). U ovom mandatu Topčagić obnaša dužnost ministra unutarnjih poslova Tuzlanske županije. Na listi PDA za Parlament FBiH nalazi se i biznismen Azmir Husić (izborna jedinica 3), bivši predsjednik FK Sloboda i Sloge iz Simin Hana.

Nositelj liste PDA za Skupštinu Tuzlanske županije je Senad Alić koji u ovom mandatu obnaša dužnost predsjedavajućeg Skupštine Tuzlanskog kantona, nosilac liste za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona je Kemal Šišić, nosilac liste za Skupštinu Posavskog kantona je Mujo Puzić, dok je nosilac liste za Skupštinu Srednjobosanskog kantona Zajim Džuzdanović. 

Nositelji listi za Parlament FBiH iz Zeničko-dobojskog kantona su Hamza Hoti, Emin Haračić i Derviš Cikotić. Što se tiče Republike Srpske, PDA ima kandidate i za Narodnu skupštinu RS-a i to Azru Pašalić i Edina Durakovića.

Dnevnik.ba

 

25. travanj 2024 18:48