StoryEditor
"dužnost poziva"

Patrijarh Kiril: Ruski vojnici koji poginu u Ukrajini bit će očišćeni od grijeha

Piše FENA  /  26.09.2022., 15:16h

Poglavar Ruske pravoslavne crkve rekao je da će ruski vojnici koji su poginuli u ratu protiv Ukrajine biti očišćeni od svih svojih grijeha, nekoliko dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio prvu mobilizaciju zemlje od Drugog svjetskog rata.

Patrijarh Kiril je ključni Putinov saveznik i pobornik invazije. On je ranije kritizirao one koji se protive ratu i pozvao Ruse da se okupe oko Kremlja.

- Mnogi umiru na poljima međusobnog ratovanja - rekao je Kiril, 75-godišnjak, u svom prvom tjednom obraćanju nakon naredbe o mobilizaciji. Crkva se moli da se ova bitka što prije završi, "kako bi što manje braće poginulo u ovom bratoubilačkom ratu."

- Ali u isto vrijeme, Crkva shvaća da ako netko, vođen osjećajem dužnosti i potrebom da ispuni svoju zakletvu... krene činiti ono što mu dužnost poziva, i ako osoba pogine u vršenju ove dužnosti, onda su nesumnjivo počinili djelo ekvivalentno žrtvovanju. Žrtvovali su se za druge. I stoga vjerujemo da ova žrtva pere sve grijehe koje je čovjek počinio - kazao je.

Rusija je pozvala oko 300.000 dodatnih vojnika u borbu u Ukrajini, u mobilizaciji koja je izazvala bijes javnosti, dovela do egzodusa vojno sposobnih muškaraca i izazvala prosvjede širom zemlje.

Kirilova podrška ratu u Ukrajini produbila je jaz između ruskog ogranka pravoslavne crkve i drugih krila pravoslavlja širom svijeta.

Papa Franjo, poglavar Katoličke crkve, bio je glasni protivnik rata i kritizirao je Kirilov stav u nekoliko javnih obraćanja, uključujući i ranije ovog mjeseca kada je rekao da Bog ne podržava rat.

Dnevnik.ba

28. studeni 2022 13:30