Article_Top_970x250

Pašić: Banke će dati kreditne olakšice svojim klijentima

predsjednica upravnog odbora udruge banaka bih

Pašić: Banke će dati kreditne olakšice svojim klijentima

ožu 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Predsjednica Upravnog odbora Udruge banaka Bosne i Hercegovine Sanela Pašić kazala je danas na press-konferenciji u Sarajevu da su banke u BiH i više nego svjesne problema u kojem se nalazimo i udara koji ekonomija doživljava nakon pojave novog koronavirusa Covid-19.

- Banke žele biti i bit će partneri svojim klijentima, pravnim subjektima i fizičkim osobama, kao i Vladi, Udruzi poslodavaca i našem supervizoru u prevazilaženju ovih problema, tako što ćemo dati kreditne olakšice svojim klijentima - najavila je Pašić.

Dodala je da je njihov supervizor propisao osnovni okvir u kojem bi se te olakšice trebale definirati, a odluka će stupiti na snagu već danas ili sutra. Zadatak bankara je da u narednim danima na osnovi tog okvira precizno definiraju njegov sadržaj.

To će značiti da će banke trebati dati odgovore kome se i na koji način daje modifikacija i proces je veoma kompliciran, zbog čega će biti potrebno nekoliko dana da se taj posao okonča, a poštovat će se nekoliko principa u odlukama.

Prvi princip odnosi se na pružanje maksimalne pomoći onima koji su ugroženi ovim virusom, bez obzira o kojoj se grupi klijenata radi, dok je drugi princip zadržati fokus na zdravlju klijenata jer kada se dogovaraju novi ili mijenjanju postojeći krediti to podrazumijeva odlazak u banku te je namjera uprostiti te aktivnosti.

- Treći princip je održavanje bankarskog sektora koji kao i svaki drugi doživljava usporavanje prihoda i krizu te davanje olakšica, dakle dodatno preuzimanje tereta iz ekonomije, ali to mi želimo i možemo uraditi jer imamo dobar kapital i likvidnost - pojasnila je Pašić.

Kada banke definiraju sve uvjete, koristit će sve svoje resurse koje upotrebljavaju za komuniciranje s klijentima da objasne novonastalu situaciju i postupak na najlakši mogući način, zbog čega je i zamolila za strpljenje jer će za to biti potrebno vrijeme.

Dnevnik.ba