StoryEditor

Parlamentarci danas ponovo o pravosuđu i migrantima

Piše D  /  26.06.2019., 09:06h

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto zakazala je za danas nastavak hitne sjednice koja je ranije prekinuta zbog nepostojanja entitetske većine iz bh. entiteta RS za usvajanje dnevnog reda. 

Na dnevnom redu sjednice nalaze se dvije točke i to aktualna situacija u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine s akcentom na obaveze iz preporuka Europske komisije i Informacija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu s osvrtom na aktualnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona. 

Zakazivanje sjednice zatražili su zastupnici iz osam političkih stranaka i to zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP), Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke (NS), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA). 

U zahtjevu za održavanje izvanredne sjednice između ostalog je navedeno da je stanje u bh. pravosuđu u posljednje vrijeme poprimilo i pažnju međunarodne zajednice te da postoji potpuno odsustvo povjerenja građana u pravosudni sistem BiH. 

Što se tiče migrantske krize, zastupnici su naveli da se naša zemlja i dalje suočava s trendom povećanog priliva migranata, što je posebno vidljivo u prvim mjesecima ove godine, s tendencijom izrazitog povećanja u narednom periodu. 

Zastupnici SNSD-a i satelitskih stranaka koje podržavaju Milorada Dodika najvjerojatnije se neće pojaviti na današnjem zasjedanju. Sjednicu će biti moguće održati ako na nju dođu ostali zastupnici koji imaju prijavljeno mjesto prebivališta u manjem bh. entitetu, odnosno zastupnici SDS-a i PDP-a Mirko Šarović, Mira Pekić, Branislav Borenović i Dragan Mektić te zastupnik SDA Adil Osmanović. 

Na prvom pokušaju održavanja sjednice parlamentarci iz reda HDZ-a BiH tražili su da se s dnevnog reda skine točka koja se odnosi na rad pravosudnih institucija navodeći da bi se o toj temi trebalo raspravljati naknadno. 

Današnjem zasjedanju trebao bi prisustvovati i zastupnik Dragan Mektić koji do imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH obnaša i dužnost državnog ministra sigurnosti. Mediji će zasigurno tražiti od Mektića i da odgovori na pitanja vezana za aktivnosti Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH na navodnom praćenju medija. 

Naime, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na jučerašnjoj konferenciji za medije naveo je broj naredbe (05/1-4-1547/19) kojom je, kako tvrdi, naređeno stavljanje pod prismotru više medija iz BiH i regije.

OSA BiH se još uvijek nije oglasila o navodima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Inače, Predsjedništvo BiH prema Zakonu o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH između ostalog prima obavještajne podatke od OSA-e, ali i usmjerava glavnog inspektora da izvrši inspekciju, reviziju ili istragu koja se tiče aktualnih ili potencijalnih problema u vezi s radom OSA-e, a koje mogu predstavljati opasnost odgovornostima Predsjedništva BiH, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 13:50