StoryEditor
banja luka

Parlament RS zakonom zabranio objavljivanje Schmidtovih odluka

Piše Hina  /  21.06.2023., 21:05h

Parlament Republike Srpske u srijedu je usvojio zakon kojim je zabranio objavljivanje odluka visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta u entitetskom Službenom glasniku zaoštravajući tako sukob s međunarodnom zajednicom i političku krizu u državi.

Na poticaj predsjednika RS Milorada Dodika stranke koje čine vladajuću većinu u entitetskom parlamentu predložile su a njihovi zastupnici izglasali zakon kojim su zabranili objavljivanje Schmidtovih odluka s ciljem da to koriste kao izliku da te obvezujuće odluke ne provode.

Prijedlog zakona je obrazložio presjednik parlamenta Nenad Stevandić koji je Ured visokog predstavnika (OHR) i Ustavni sud BiH označio kao glavne generatore krize u zemlji.

U RS-u odbijaju priznati Schmidta kao legitimnog visokog predstavnika s obrazloženjem da za preuzimanje te dužnosti nije dobio suglasnost Vijeća sigurnosti UN a to se dogodilo zbog blokade Rusije i Kine.

"S obzirom da je legalitet Christiana Schmidta upitan jer nije priznat u Vijeću sigurnosti  UN-a i zato jer je nelegalan, potpuno je normalno da RS u svom zakonu izbriše da se njegove odluke objavljuju u Službenom glasniku", kazao je Stevandić najavivši "dugu borbu" s OHR-om kroz neprihvaćanje odluka visokog predstavnika.

Zastupnici oporbe osudili su vladajuću većinu zbog manipulacija tvrdeći kako je sve ovo samo još jedna predstava za javnost bez stvarnog učinka poput brojnih ranijih zaključaka parlamenta RS kojima se najavljivalo osamostaljenje tog entiteta.

"Obmanjujete nas. Dajete ultimatume a ništa ne radite", poručio je vladajućima oporbeni zastupnik Nebojša Vukanović. 

Iz OHR-a ranije su upozorili kako je suradnja s visokim predstavnikom obveza koja proistječe iz Daytonskog sporazuma i da to nikakve odluke na razini entiteta ne mogu promijeniti.

"Neobjavljivanje i nepoštivanje odluka visokog predstavnika stavlja RS, njene institucije i one koji u njima rade, u položaj kršenja njihovih obaveza prema Daytonskom sporazumu. Službenici koji činjenjem ili nečinjenjem zanemare svoje zakonske dužnosti, kao i ove obveze, snose osobnu odgovornost za svoje odluke i za posljedice takvih odluka", stoji u izjavi iz Schmidtova ureda.

Činjenica da Schmidtove odluke više neće objavljivati u Službenom glasniku RS neće imati nikakav praktični učinak jer one postaju obvezujuće već kada se objave na mrežnim stranicama OHR-a no pojačat će unutarnje napetosti u BiH, posebice stoga što lider bosanskih Srba Dodik uporno napada zapadne države i odbija suradnju s međunarodnom zajednicom iako zbog toga RS već trpi velike financijske posljedice jer joj je blokiran pristup povoljnim kreditima pa se sada entitetske vlasti radi financiranja tekućih troškova moraju zaduživati emitirajući obveznice za koje plaćaju visoke kamate. 

Sam Dodik godinama je pod sankcijama SAD i Velike Britanije a London je sankcije nametnuo i njegovoj bliskoj suradnici Željki Cvijanović koja trenutačno predsjedava Predsjedništvom BiH.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 20:07