StoryEditor

Parlament FBiH rezolucijom osudio "federalizam"

Piše D  /  29.07.2021., 17:41h

Na taj način, poslanici su osudili “kontinuirane tendencije i političke inicijative, bez obzira na to da li one dolaze iznutra ili van BiH, čiji je cilj uspostava sistema etno-nacionalne supermacije koji dugoročno vodi do rušenja ustavnog poretka i disolucije države BiH”.

U tekstu Rezolucije, koju je inicirao poslanik SDP-a BiH Damir Mašić, stoji da poslanici pozivaju odgovorne institucije, tijela, organe, političke subjekte i pojedince u BiH i izvan nje na obustavu, ukidanje i napuštanje svih oblika koji podstiču na podjelu države po principu etno-teritorijalne dominacije različitih etničkih grupa na pojedinim dijelovima teritorije BiH.

Također, Predstavnički dom poziva relevantne europske i regionalne faktore pravno-političkog poretka na poštivanje, a bh. subjekte na neodložnu provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava u slučajevima Derve Sejdića i Jakoba Fincija protiv BiH, Ilijaza Pilava protiv BiH, a naročito na implementaciju sveobuhvatne presude u slučaju Azre Zornić protiv BiH, čija provedba podrazumijeva poštivanje svih navedenih propisa, piše Dnevni list.

Pozvane su potpisnice Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH na poštivanje i dosljednju primjenu njegovih odredbi prema kojima su se sve strane obavezale da će u „potpunosti poštivati suverenu jednakost jedna druge, rješavati sporna pitanja mirnim sredstvima i uzdržavat će se od bilo kakvih akcija, putem prijetnje ili upotrebom sile ili na bilo koji drugi način, protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti BiH“.

Podsjećamo, o navedenoj Rezoluciji nisu glasali zastupnici Kluba predvođenog HDZ BiH i Kluba HDZ 1990 jer su ranije napustili izvanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 07:07