StoryEditor

Parlament BiH ne da novac za žrtve zemljotresa u Hrvatskoj

Piše D  /  03.02.2021., 10:02h

Odbačena je i inicijativa kojom se traži od Vijeća ministara BiH da izdvoji sredstva za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja Bihać u minimalnom iznosu dva milijuna KM.

Na današnjoj sjednici nije usvojena inicijativa Peđe Kojovića, Mirjane Marinković-Lepić, Damira Arnauta i Aide Baručije za izmjenu Zakona o komunikacijama kojim bi se uveo jedinstveni europski broj za hitne situacije 112, koji predstavlja jedan od važnih elemenata efikasnog sistema zaštite i spašavanja.

Danas je propao još jedan pokušaj da BiH dobije tekst himne. Naime, nije podržana inicijativa poslanika Šemsudina Mehmedovića (SDA) da se u Parlamentarnoj skupštini BiH započne ponovo procedura javnog oglašavanja, ponude, odabira i usvajanja teksta himne BiH.

Odbačeno je i nekoliko zaključaka koji se tiču migrantske krize, a posebno se odnose na Krajinu.

Nije usvojen prijedlog zaključka poslanika Jasmina Emrića kojim bi Dom tražio da Vijeće ministara BiH hitno stavi van snage zaključak kojim se pozivaju vlasti u Unsko-sanskoj županijii Gradu Bihaću da bez odgađanja izvrše prihvat i smještaj određenog broja migranata na lokaciji Bira.

Također, nije prihvaćen ni Emrićev prijedlog da Vijeće ministara hitno izmjeni odluku o određivanju privremenih prihvatnih centara za smještaj migranata na način da se briše lokacija Bira u Bihaću, odnosno da se odmah zatvori taj prihvatni centar.

Podršku nije dobio ni Emrićev prijedlog zaključka kojim bi Dom zadužio Vijeće ministara BiH da u roku od 90 dana poduzme sve aktivnosti, postupke i radnje radi zatvaranja privremenog prihvatnog centra lokacije bivše tvornice Miral u Velikoj Kladuši, te izmijeni Odluku o određivanju privremenih prihvatnih centara za smještaj migranata.

Usvojen je zaključak poslanice Naše stranke Mirjane Marinković-Lepić koji nalaže Vijeću ministara BiH da mjesečno dostavlja informacije o stanju u oblasti migracija Zastupničkom domu PSBiH, ali nije prihvaćena Informaciji o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za kolovoz 2020. godine koju je podnijelo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Također, nije prihvaćena inicijativa kojom Predstavnički dom obavezuje Ministarstvo civilnih poslova BiH da iz planiranih sredstava za sport osigura 100.000 KM Rukometnom savezu BiH, a za namjene pripremanja i međunarodnog predstavljanja, i to 70.000 KM budućim ženskim rukometnim selekcijama BiH i 30.000 KM ženskim rukometnim klubovima na ime troškova utakmica na međunarodnoj razini, u okviru natjecanja EHF-a.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:13