Article_Top_970x250

Parlament BiH danas o Mostaru: Hoće li dogovor HDZ-a i SDA dobiti većinu?

SJEDNICA ZASTUPNIČKOG DOMA

Parlament BiH danas o Mostaru: Hoće li dogovor HDZ-a i SDA dobiti većinu?

srp 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Deset godina demokratskog zastoja u najvećem hercegovačkom gradu danas bi konačno trebalo doći kraju. Za 11 sati zakazana je 10. sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji treba po hitnoj proceduri raspravljati o izmjenama Izbornog zakona u vezi s održavanjem lokalnih izbora u Mostaru.

Na zahtjev zastupnika HDZ-a i SDA Nikole Lovrinovića, Predraga Kožula, Borjane Krišto, Darijane Filipović, Mije Matanovića, Adila Osmanovića, Safeta Softića, Alme Čolo, Šemsudina Dedića, Halida Genjca, Nermina Mandre, Šemsudina Mehmedovića, Edina Mušića i Denisa Zvizdića razmatrat će se prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u kojem je sadržana implementacija presude Ustavnog suda BiH iz 2010. godine kojom su suspendirani izbori u Mostaru.

Usuglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika sa šest izbornih jedinica i to tako da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad 7, a Zapad četiri. S Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

Kako se ovaj prijedlog tretira po hitnom postupku, na njega neće biti moguće ulagati amandmane.

Zeleno svjetlo dogovoru lidera SDA i HDZ-a, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, od 17. lipnja dao je i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a. Dovoljna podrška zastupnika ne bi trebala biti upitna.

Kritike na ovaj sporazum došle su iz oporbe, posebno iz SDP-a, a oni su poslali i svoj prijedlog izmjena izbornog zakona, piše klix.ba.

Dnevnik.ba