Article_Top_970x250

Pariz šalje veleposlanika u glavni grad Turske, tražit će pojašnjenja

zategnuti odnosi

Pariz šalje veleposlanika u glavni grad Turske, tražit će pojašnjenja

lis 31, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Pariz će u Ankaru poslati svog veleposlanika u Turskoj ne bi li dobio "pojašnjenje", tjedan dana pošto ga je povukao nakon novih napada turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na Francusku i na Emmanuela Macrona, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Nakon ubojstva francuskog profesora koji je na satu o slobodi govora pokazivao Muhamedove karikature, a koje je počinio radikalizirani Čečenac iz Rusije, "Turska je svjesno zloupotrijebila taj napad i povela kampanju širenja mržnje i klevete protiv nas", istaknuo je Le Drian za RTL.

"Primjećujem da je reakcija turskih vlasti na dan napada u Nici (koji je počinio 21-godišnji Tunišanin koji je ubio tri osobe u crkvi) bila drukčija, jasna i nedvosmislena, ali ipak zahtijeva pojašnjenja Ankare", dodao je.

"Tako smo zatražili od našeg veleposlanika da se sutra vrati u Ankaru i da s turskim vlastima razgovara o tom zahtjevu za pojašnjenje i tumačenje u vezi s nedavnim uvredljivim izjavama, ali i o višemjesečnom destabilizirajućem djelovanju Ankare u Libiji, u istočnom Sredozemlju i u Gorskom Karabahu istodobno", rekao je francuski ministar vanjskih poslova. 

Le Drian je izjavu dao nekoliko sati nakon objave razgovora predsjednika Emmanuela Macrona za mrežu AlJazeeru u kojemu je francuski predsjednik pokušao smiriti sve veći gnjev protiv Francuske u muslimanskom svijetu, rekavši da razumije da muslimani mogu biti zgroženi Muhamedovim karikaturama, osudivši ujedno "manipuliranje informacijama i nasilje", prenosi Hina.

Dnevnik.ba