Article_Top_970x250

PARADŽAVNE STRUKTURE BiH se pridružila odluci Vijeća EU bez odluke Predsjedništva, Dodik o nelegalnom potezu obavijestio EU

još jedno blamiranje

PARADŽAVNE STRUKTURE BiH se pridružila odluci Vijeća EU bez odluke Predsjedništva, Dodik o nelegalnom potezu obavijestio EU

ruj 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"S obzirom na to da o pridruživanju BiH Odluci Vijeća EU broj ZSBP 2020/1127 Predsjedništvo BiH nije nikada raspravljalo niti zauzelo stav, obavještavam Vas da ovo pridruživanje smatrate nelegalnim i da kao takvo ne može imati nikakvih pravnih, političkih niti bilo kojih drugih obveza i posljedica po BiH" - naveo je Dodik u pismu Fontellesu.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo ministrici inozemnih poslova u Vijeću ministara Biseri Turković u kojem je zatražio da hitno dostavi informaciju na osnovu čije odluke i instrukcije se BiH pridružila Odluci Vijeća EU broj ZSBP 2020/1127 o izmjenama Odluke Vijeća EU ZSBP 2019/797.

- Zahtijevam, također, da hitno pokrenete zakonom predviđene postupke kako bi se sankcionirali oni, koji su na najgrublji način prekršili Ustav BiH i procedure odlučivanja u ovom slučaju. S obzirom na to da o pridruživanju BiH Odluci Vijeća EU broj ZSBP 2020/1127 Predsjedništvo BiH nije nikada raspravljalo niti zauzelo stav, ovo pridruživanje se smatra nelegalnim i kao takvo ne može imati nikakvih pravnih, političkih niti bilo kojih drugih obveza i posljedica po BiH - naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva zahtijeva od Turković i da o ovome obavijesti nadležne u Vijeće EU kako bi se i formalno pridruživanje BiH spomenutoj Odluci stavilo izvan snage.

Dodik je uputio pismo i visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell Fontellesu u kojem ga je obavijestio da se BiH bez suglasnosti Predsjedništva BiH pridružila Odluci Vijeća EU broj ZSBP 2020/1127 o izmjenama Odluke Vijeća EU ZSBP 2019/797.

- U skladu sa Ustavom BiH, Predsjedništvo BiH je nadležno za vođenje vanjske politike. Jedino Predsjedništvo BiH u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima može razmatrati pitanja koja se tiču zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU i donosi odluke o eventualnom pridruživanju Odlukama Vijeća EU, što je ranije bio i slučaj.

S obzirom na to da o pridruživanju BiH Odluci Vijeća EU broj ZSBP 2020/1127 Predsjedništvo BiH nije nikada raspravljalo niti zauzelo stav, obavještavam Vas da ovo pridruživanje smatrate nelegalnim i da kao takvo ne može imati nikakvih pravnih, političkih niti bilo kojih drugih obveza i posljedica po BiH - naveo je Dodik u pismu Fontellesu, prenosi Srna.

Srpski član Predsjedništva naglasio je da je od Turković zatražio da hitno pokrene zakonom predviđene procedure kako bi se sankcionirali odgovorni za kršenje Ustav BiH i procedura odlučivanja u ovom slučaju, te da i o svemu obavijesti i Fontellesa kako bi se i formalno pridruživanje BiH navedenoj Odluci stavilo izvan snage.

Dodik je o svemu ovome pismom informirao i predsjedavatelja Vijeća ministara Zorana Tegeltiju, priopćeno je iz Ureda srpskog člana Predsjedništva BiH.

Vijeće EU je 30. svibnja donio dopunu Odluke - Zaključak o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici /ZSBP/ 2020/1127 o izmjeni Odluke /ZSBP/ 2019/797 o mjerama ograničavanja protiv cyber napada koji predstavljaju prijetnju Uniji ili njenim državama članicama Vijeća EU, uzimajući u obzir Ugovor o EU.

Ova dopuna odluke odnosi se na osobe i subjekte ili tijela koji su odgovorni za cyber napade ili pokušaje cyber napada, a riječ je o dva kineska i četiri ruska državljana koji su nositelji diplomatskih poslova, kao i Glavnom centru za posebne tehnologije pri Oružanim snagama Ruske Federacije.

Dnevnik.ba