StoryEditor
nije za "plitka džepa"

Paprene cijene na Jahorini: Ćevapi 16 KM, gulaš 21 KM, cijeđena naranča 8 KM...

Piše Desk  /  01.02.2022., 09:45h
Skijaški tereni, brojni izvori i druge prirodne ljepote ove planine svrstali su je u jednu od ljepših u Europi.

Međutim, sudeći po cijenama ni ova olimpijska ljepotica nije dostupna za sve, već samo za one dubljeg džepa. Baš kao što mnogi ne mogu zamisliti ljeto bez odlaska na more, tako ni skijaši ne mogu zamisliti zimu bez par dana uživanja na planini.

S obzirom na to da je pandemija otežala odlazak na brojna europska skijališta, mnogi građani BiH, ali i oni u regiji sve više se okreću Olimpijskom centru Jahorina, koji je najpoznatiji ski centar u BiH, ali i jedan od najpopularnijih na Balkanu.

Građani, koji su se ovih dana našli na Jahorini, poslali su cjenovnike iz nekih od ugostiteljskih objekata iz kojih je vidljivo da su cijene hrane i pića više nego paprene.

Tako za jednu cijeđenu naranču treba izdvojiti čak 8 KM, dok se, na primjer, cijena kilograma naranče u trgovinama u BiH kreće između tri i četiri KM. Dakle, od prodaje jedne čaše cijeđene naranče vlasnici ugostiteljskih objekata mogu kupiti u trgovini dva kilograma tog voća, prenosi Srpskainfo.com.

image

Cijene na Jahorini

SCREENSHOT -

Za kavu na Jahorini morate izdvojiti najmanje 3,50 KM, isto koliko košta i čaj. Kuhano vino se kreće od 7 KM, limunada 6 KM, pivo u boci zna ići i do 9 KM, dok za točeno pivo građani moraju izdvojiti više od 4 KM.

Ništa jeftinija nisu ni žestoka pića, pa se viljamovka kreće od sedam KM, viski od 7,50 do 14 KM, a džin od 7,50 KM. Slično kao i za pića, ništa manje paprene nisu ni cijene na jelovnicima.

Tako, na primjer, za jedan juneći gulaš treba izdvojiti minimum 21 KM, dok se cijene salata kreću od 6,50 KM do 12 KM. Grah s kobasicom iznosi oko 17 KM, a kilogram dimljene koljenice 35 KM.

Bečki odrezak se kreće od 26 KM, ćevapčići 16 KM, a među najjeftinijom hranom je pizza, i to mala margherita, iznosi 16 KM.

Ipak, unatoč tim cijenama, hoteli i drugi ugostiteljski objekti za noćenje su krcati.

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 16:10