StoryEditor

Papin rizničar proglašen krivim, silovao je dva dječaka u katedrali

Piše D  /  26.02.2019., 07:02h

Iskrali smo se nakon nedjeljne mise u sakristiju i pili misno vino, ali on nas je ulovio. Izvadio je penis ispod svećeničke halje. Prisilio me na oralni seks. Imao sam 13 godina, svjedočio je na sudu 36-godišnji muškarac, nekadašnji ministrant katedrale sv. Patricka u Melbourneu.

Njega i još jednog dječaka nadbiskup George Pell je zlostavljao i Papin bliski suradnik, vatikanski blagajnik i treći čovjek na hijerarhiji čitave Katoličke crkve sigurno će završiti iza rešetaka jer je već proglašen krivim, čeka se samo izricanje čitave presude u srijedu.

Drugi dječak kojeg je zlostavljao poginuo je u nesreći.

Do srijede Pell je na slobodi, no već na izlasku iz sudnice suočio se s bijesom javnosti...

- Ti si životinja! Truni u paklu! - vikali su mu dok je šepajući hodao prema autu, jer u zadnjih nekoliko godina operirao je oba koljena.

Prema australskim zakonima maksimalna kazna za zlodjela koje je počinio je 50 godina zatvora.

U povijesti Katoličke crkve niti jedan tako visoko pozicionirani svećenik nije bio osuđeni seksualni prijestupnik.

Veliki je to šok i za samog papu Franju, jer Pell je bio jedan od njegovih najbližih savjetnika, a tek prije dan-dva završila je velika konferencija u organizaciji Pape gdje se Katolička crkva javno suočila s problemom seksualnog zlostavljanja od strane svećenika. 

Nadbiskup Pell je osobno bio na čelu projekta zvanog "Melbourneski odgovor", kojim se crkva pokušala uhvatiti u koštac sa zlostavljanjem u svojim redovima, a sad se ispostavilo da je i sam zlostavljač.

Pell je inače osuđen već u prosincu no presuda prema australskim zakonima nije mogla postati javna dok se ne završi još jedno suđenje za seksualno zlostavljanje dječaka iz 70-ih godina, na kojem je Pell oslobođen zbog nedostatka dokaza. 

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 12:27