StoryEditor
analiza političke situacije

Papić: SDA se prvi puta suočava s mogućnošću da izgubi poluge vlasti, Fadil je za Guinnessa

Piše desk  /  10.01.2023., 17:54h

Situacija u BiH se u posljednjim tjednima dramatično pogoršala, kao da je svima, sa svih strana, stalo da se uguši nada u bilo kakvu promjenu u BiH. Ovo je za “Avaz” kazao profesor Žarko Papić, dodajući da promjenu najavljuje drugačiji koncept i novi pristup kakav je ponudila osmorka.

– S jedne strane “duboka država” ili duboki sustav SDA se digao na noge iz sve snage, a mislim da je dio toga i istupanje Stranke za BiH i NES-a iz koalicije na državnoj razini. S druge strane, kao da je Dodiku i SNSD-u stalo da nevjerojatnim glupostima, potpuno necivilizacijskim potezima što više provocira SDA i daje joj materijal za napade na osmorku.

Govorim i o odlikovanju Putinu, i o ovom karakteru proslave 9. siječnja. Jedna je stvar što je to neustavno, pa možemo se igrati legaliteta, a druga što je to čista kopija Putinovih parada u Moskvi. Malo je reći da je to provokacija. To je pokazivanje prirode režima – kaže profesor Papić za portal “Avaza“.

Na udaru desetljećima stvaranog sustava

Zbog svojih principijelnih stavova, objektivnosti, pa i posvećenosti boljoj BiH, Papić se proteklih dana našao na udaru desetljećima stvaranog sustava, koji se po prvi put suočava s mogućnošću da ostane bez poluga vlasti i pristupa proračunima. Kaže da je nemoguće izdržati odmazdu nakon svakog istupa u kojem podrži osmorku i drugačiji pristup problemima u ovoj zemlji.

– Ja u posljednjih osam dana registriram šest napada na moje stavove samo zato što sam se usudio da je osmorka dobra ideja. Duboki sustav je izabrao nekoliko angažiranih intelektualaca. Meni je stalo do BiH, stalo mi je do pobjede BiH. Parafrazirat ću Đorđa Balaševića: “Ne volim intelektualce koji zabrinuto vrte palce”. Upravo je riječ o tome. Stalo mi je do BiH, stalo mi je do mira i napretka, a nije mi stalo da sjedim u ćošku – ističe Papić.

Formirati federalnu vlast što prije

Dodaje da je veoma važno da se na razini FBiH vlast formira što prije.

– Ulazimo u veoma smiješnu situaciju. Fadil Novalić je načeo devetu godinu tehničkog mandata. To je za Giunnessa. To nema nigdje na svijetu. Čitava “igra” je upravo u tome, ne bi li Novalić ostao. Zato sva zaoštravanja, tenzije, s jedne strane 9. siječanj i Putin, s druge serija izjava, sve je usmjereno na to da se ništa ne promijeni. Bojim se da idemo u tom pravcu i jako bi bilo dobro da šestorka napokon odlučnije odgovori na ovo što joj se dešava – kaže akademik Žarko Papić.

Upozorava da je narod lakše prevariti, nego mu dokazati da ga je neko prevario, te da s radikalnim suprotstavljenim stavovima za ukidanje RS, koja se ne može ukinuti, ili za njeno odvajanje od BiH, što se nikad neće dogoditi, ostajemo na besmislenoj “klackalici” koja koči bilo kakav napredak.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 05:51