StoryEditor

Papa zove na borbu protiv mafije diljem svijeta

Piše D  /  21.03.2021., 03:03h

U prosincu je Interpol upozorio da su cjepiva protiv koronavirusa meta organiziranih kriminalnih mreža, a u ožujku je južnoafrička policija zaplijenila stotine lažnih cjepiva i uhitila četvero ljudi. 

"Mafije su prisutne u raznim dijelovima svijeta i, iskorištavajući pandemiju, obogaćuju se kroz korupciju", rekao je papa Franjo u obraćanju u nedjelju u podne na dan sjećanja na žrtve organiziranog kriminala u Italiji. 

Talijanska policija navodi da kriminalni klanovi koriste pandemiju i nude zajmove i hranu siromašnim obiteljima koje su pred financijskom propašću. Mafijaški zajmovi s pretjerano visokim kamatama spašavaju tvrtke pogođene pandemijom, upozorila je policija.

"Te su strukture grijeha, mafijaške strukture, protiv evanđelja i idolatriju miješaju s vjerom", dodao je Papa. 

U Italiji mnogi članovi organiziranog kriminala sebe vide kao dio vjerske, kultne skupine, koja se poziva na pomoć svetaca i koristi religiozne figurice ili kipove u inicijacijskim obredima.

Južni talijanski grad Oppido Mamertina završio je na naslovnicama 2014. godine kada su mještani, noseći kip Gospe od milosti, preusmjerili rutu povorke da bi zastali ispred kuće šefa mafije i poklonili mu se.

"Prisjetimo se danas svih žrtava i obnovimo našu predanost protiv mafija", rekao je papa Franjo. 

Posljednjih godina je ‘Ndrangheta, sa sjedištem u Kalabriji, pretekla sicilijansku Cosa Nostru i postala najzloglasnija talijanska kriminalna skupina, s najvećom zaradom.

Većinu novca zarađuje od trgovine drogom i proširila se svijetom, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:50