StoryEditor
nije birao riječi

Papa za nesreće na radu okrivio kapitalističku pohlepu: Zatim peru svoju savjest nekim dobrotvornim radom

Piše hina  /  11.09.2023., 15:46h

Papa Franjo danas je za nesreće na radu okrivio pretjeranu utrku za profitom i idolopoklonstvo tržišta, u novom napadu na neobuzdani kapitalizam, zbog čega su ga neki desničarski kritičari opisali kao krajnje lijevog radikala.

Njegove su riječi stigle dva tjedna nakon što je u gradu Brandizzu na sjeveru Italije pet radnika na održavanju željeznice usmrtio vlak. Nesreća je povezana sa sumnjom na kršenje zdravstvenih i sigurnosnih propisa.

"Tragedije (na radnom mjestu) počinju kada fokus više nije na čovjeku, nego na produktivnosti, a čovjek se pretvara u proizvodni stroj", rekao je Papa u govoru talijanskom udruženju ozlijeđenih na radu. Kazao je da još uvijek razmišlja o petorici muškaraca stradalih u Brandizzu. Papa je česta izvješća o tragedijama na radnom mjestu usporedio s ratnim biltenom. Takvi se incidenti događaju kada rad postane dehumaniziran i pretvori se u ogorčenu trku za profitom, rekao je.

Papa se obrušio na poslovne ljude i političare koji umjesto da ulažu u sigurnost na radu, radije peru svoju savjest nekim dobrotvornim radom, donirajući umjetnosti ili sportu.

"Odgovornost prema radnicima je prioritet. Životom se ne može trgovati ni zbog čega, pogotovo ako se radi o (životu) siromašnih, nesigurnih i krhkih. Mi smo ljudska bića, a ne strojevi, jedinstveni ljudi, a ne rezervni dijelovi", rekao je.

Ubrzo nakon što je izabran 2013., Papa je rekao da želi voditi siromašnu Crkvu, "za siromašne", i nekoliko je puta ponovio da briga o potrebitima nije oblik komunizma, nego načelo evanđelja.

Dnevnik.ba 

22. srpanj 2024 02:15