StoryEditor

Papa: "Svaki život je vrijedan"

Piše D  /  11.07.2019., 09:07h

Papa Franjo naglasio je u četvrtak na Twitteru da je "svaki život vrijedan", reagirajući na smrt Francuza Vincenta Lamberta.
- Neka Bog primi u svoje naručje Vincenta Lamberta. Nemojmo graditi civilizaciju koja isključuje osobe za čije živote smatramo da više nisu vrijedni življenja. Svaki život je vrijedan, uvijek, napisao je Papa.

Na društvenim mrežama je Papinska akademija za život ocijenila da je smrt Vincenta Lamberta i njegova priča poraz za ljudski rod, prenosi Hina.

Bivši medicinski tehničar (42), u vegetativnom stanju od prometne nesreće u rujnu 2008., umro je u četvrtak u bolnicu u Reimsu, nakon što su liječnici 2. srpnja isključili sustav koji mu je nadoknađivao hranu i tekućinu i održavao ga na životu.

Lambertova supruga i braća i sestre bili su za to da ga se prekine održavati na životu, ali njegovi roditelji katolici, uz podršku dijela rodbine, poduzeli su mnogobrojne pravne korake ne bi li prisilili liječnike da ga i dalje održavaju na životu.

U raspravi o pravu na smrt u Francuskoj Lambertov je slučaj dosad najprodorniji, jer je zahvaljujući Lambertovoj supruzi Rachel Lambert o njemu odlučivao Europski sud za ljudska prava, a roditelji su se obratili francuskome predsjedniku Emmanuelu Macronu da intervenira kako bi liječnici Lamberta i dalje držali na životu.

Eutanazija je dopuštena u različitim oblicima u Nizozemskoj, Belgiji, Kolumbiji, Luksemburgu i Kanadi, dok je potpomognuto samoubojstvo - u kojemu liječnik pomaže pacijentu da dokonča svoj život - dopušteno u nekoliko američkih država.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:50