Article_Top_970x250

Papa putuje u posjet bugarskim i makedonskim pravoslavnim kršćanima

POGLAVAR CRKVE

Papa putuje u posjet bugarskim i makedonskim pravoslavnim kršćanima

svibnja 04, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via HRT

Papa Franjo putuje sutra u posjet Bugarskoj, a potom Sjevernoj Makedoniji nastavljajući time svoje istraživanje "periferije" i "dijaloga" s pravoslavnim kršćanima.

Papa će zasigurno uputiti poruku ohrabrenja za 44.000 bugarskih katolika (0,6 posto od 7 milijuna stanovnika) i 20.000 makedonskih (0,4 posto od 2,1 milijuna stanovnika), no ključni su njegovi susreti s bugarskom i makedonskom pravoslavnom zajednicom. 

Bugarska Pravoslavna Crkva (BPC) jedina je autokefalna pravoslavna crkvi koja ne sudjeluje u radu službene komisije za teološki dijalog Rimokatoličke Crkve s pravoslavnim kršćanima. Papa Franjo, međutim, ne mari za to što mu BPC nastoji obezvrijediti posjet i nastojanja da izgradi mostove prema drugim kršćanima. Naime, sinod BPC zaustavio je bilo kakvo sudjelovanje pravoslavnih svećenika u "molitvi za mir" predviđenoj za ponedjeljak na trgu u Sofiji.

Bugarski pravoslavci odbili su bilo kakvu vjersku službu u nedjelju u pravoslavnoj katedrali u Sofiji koju će Papa posjetiti. 

- Sinod će primiti Papu u njegovu svojstvu šefa države, jer termin 'Crkva' prihvaća samo za pravoslavne kršćane, objasnio je Toni Nikolov, stručni suradnik časopisa "Kršćanstvo i kultura", prenosi HRT.

Dnevnik.ba