StoryEditor

Papa pozvao kineske katolike da mu vjeruju i učine poteze pomirenja

Piše D  /  26.09.2018., 04:09h

U pismu kineskim vjernicima, a koje je objavljeno danas, papa je pozvao kineske katolike da pomognu u "pokretanju procesa bez presedana za koji se nadamo da će pomoći u zacjeljivanju rana iz prošlosti, obnoviti puno zajedništvo među svim kineskim katolicima i dovesti do faze veće bratske suradnje", prenosi AP.

Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve pozvao je i na širi dijalog s lokalnim vlastima kako bi se osiguralo da se ovakve uobičajene crkvene aktivnosti mogu provoditi.

Vatikan je 22. rujna s Kineskom katoličkom crkvom potpisao sporazum kojim joj daje dugo željenu i odlučujuću riječ po pitanju imenovanju biskupa u Kini.

Kineska katolička crkva je, dan nakon potpisivanja sporazuma, potvrdila svoju lojalnost vladajućoj Komunističkoj partiji, a istovremeno je pozdravila značajan sporazum koji je sa Vatikanom postigla o imenovanju novih biskupa.

Kineska katolička crkva je tada priopćila da će "istrajati na putu socijalističkog društva, pod rukovodstvom Kineske komunističke partije".

Katolička crkva Kine je, također, istaknula svoju "duboku ljubav prema domovini" i "iskrenu podršku sporazumu s Vatikanom", izrazivši nadu da će se odnosi između Kine i Vatikana dodatno poboljšati.

Oko 12 milijuna kineskih katolika podijeljeno je između Crkve, diskretno lojalne Vatikanu, i Katoličkog patriotskog udruženja koje je pod nadzorom države, navodi Reuters.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:22