StoryEditor
vatikan

Papa pozdravio hrvatske hodočasnike, a Trgom sv. Petra odjekivala je pjesma ‘Rajska Djevo, kraljice Hrvata’

Piše desk  /  22.09.2022., 10:13h

"Neka vas na vašemu putu prati stalni zagovor Blažene Djevice Marije", poručio je papa Franjo hrvatskim hodočasnicima

Sveti Otac Franjo jučer je na općoj audijenciji uputio poseban pozdrav hrvatskim hodočasnicima, napose sudionicima zahvalnoga hodočašća povodom 25. obljetnice od osnutka Vojnoga ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Trgom svetoga Petra odjeknula je danas pjesma “Rajska Djevo, Kraljice Hrvata”, u izvedbi Klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”. Naime, u sklopu zahvalnoga hodočašća za 25 godina od osnutka Vojnoga ordinarijata, pripadnici ordinarijata, članovi Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja i Vatrogasna zajednica uz vojnoga ordinarija, mons. Jure Bogdana sudjelovali su na općoj audijenciji.

Tom im je prigodom papa Franjo uputio posebnu poruku, koju prenosimo u cijelosti:

„Radosno pozdravljam hrvatske hodočasnike, osobito vjernike Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj: članove Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva branitelja kao i članove Vatrogasne zajednice, zajedno s njihovim obiteljima, u pratnji biskupa Vojnog ordinarija i svećenika. Dragi prijatelji, hodočašće koje trenutno vršite povodom dvadeset i pete obljetnice Vojnog ordinarijata, neka vam dade obnovljenu nadu i radost vjere, kako biste mogli nastaviti davati dragocjen doprinos vašega rada u društvu u kojemu živite. Neka vas na vašemu putu prati stalni zagovor Blažene Djevice Marije. Neka do svih vas doprije i moj blagoslov. Hvaljen Isus i Marija.“

U razgovoru za Vatican News, don Branimir Projić, vojni kapelan Hrvatske ratne mornarice u Splitu, kazao je kako je hodočašće među ostalim i prigoda za “zahvaliti Svetom Ocu za vjernost i zahvalnost prema hrvatskome narodu kada je osnovao Vojni ordinarijat povodom neovisnosti Republike Hrvatske“.

Gledajući u budućnost, don Projić je kazao kako je želja u idućih 25 godina da se Vojni ordinarijat još više razvija te da dušebrižništvo još više i bolje doprije do svakoga vjernika koji radi u Ministarstvu obrane i oružanih snaga, u Ministarstvu unutarnjih poslova kao i drugih državnih službi “koji imaju zadaću čuvati mir, ali i napretka domovine Hrvatske“.

Don Branimir Projić je isto tako istaknuo važnost obitelji – “temelj i budućnost jedne države“. Vojnici, mornari i policajci osjećaju se sigurno kada su njihove obitelji sigurne. “Kada oni to osjete onda je i njihov poziv i profesionalizam puno izraženiji“, rekao je vojni kapelan za Vatican News.

Dnevnik.ba

16. srpanj 2024 00:28